Volledig scherm
De IJsselcentrale, ook wel Harculo genaamd. Foto Janske Mollen

Radioactief materiaal IJsselcentrale 'geen gevaar voor omgeving'

ZWOLLE - In de IJsselcentrale bij Zwolle die binnenkort wordt afgebroken zit radioactief-materiaal. Dat bevestigt een woordvoerder van Engie.

De energiemaatschappij zegt dat er bij het verwijderen geen gevaar voor de omgeving is.

Slakkenwol
Engie heeft de mate van radioactiviteit dat doorgaans in het verouderde isolatiemateriaal 'slakkenwol' zit laten onderzoeken door een gespecialiseerd bureau. Deze komt tot de conclusie dat er sprake is van een lichte mate van radio-activiteit in het slakkenwol. Dat werd in de jaren vijftig in de isolatie van leidingen van vier van de zes ketels is gebruikt.

Ketels
Doordat het om een lichte categorie radioactief-materiaal gaat, gelden er volgens Engie minder strenge afvoereisen dan voor asbest. Dat materiaal zit in de isolatie van de ketels. "Maar we hebben besloten ook het lichte radioactieve materiaal volgens de strenge normen die voor asbest gelden te verwijderen en af te voeren", zegt een woordvoerder van Engie. Er is volgens hem daardoor geen gevaar voor de directe omgeving. "We hanteren strengere normen en er is onafhankelijk toezicht op."

Aannemer Koole die gecontracteerd is voor de sloop van de centrale is nog niet begonnen met het verwijderen van het asbest en de slakkenwol. De start van dit werk is voor dit najaar gepland.

april 2016 werd bekendgemaakt dat later dat jaar een begin wordt gemaakt met de sloop van de IJsselcentrale te zwolle. Volgens eigenaar Engie bedraagt anno 2016 de waarde van de centrale voor de energievoorziening 'nul'. Er wordt een lange periode uitgetrokken voor de sloop, de vergunning ervoor is verleend tot 31 december 2018ng. gefilmt met de yuneec typhoon h.