Volledig scherm
Radja de oudste orang-oetan van de Apenheul is overleden

Radja, de oudste orang-oetan van de Apenheul is overleden

APELDOORN - Hartfalen heeft het leven gekost van Radja, de oudste orang-oetan van de Apenheul. Radja is 53 jaar geworden. 

De afgelopen weken ging de gezondheid van Radja achteruit. Ze had last van haar luchtwegen en kreeg hiervoor medicatie toegediend. De laatste dagen bleef Radja binnen, zodat ze in alle rust kon proberen te herstellen en de verzorgers haar goed in de gaten konden houden. Dat herstel kwam helaas niet. Het lichaam van Radja is door de verzorgers voor onderzoek naar de Universiteit Utrecht gebracht. Daaruit blijkt dat ze overleden is aan hartfalen.

Eerste 
Apenheul opende in 1999 een nieuw verblijf met 4 eilanden om orang-oetans te huisvesten. Radja en zes andere orang-oetans waren de eerste bewoners. Ze kwam onder meer met haar 2-jarige dochter Katja en partner Karl naar Apenheul. In de jaren daarna kreeg ze nog twee kinderen van hem: zoon Willie (2002) en dochter Merah (2006). Na het overlijden van Karl in 2015 toonde Radja geen interesse voor de andere orang-oetanmannen.

Dieptepunt
Radja stond bekend als een zeer zorgzame en beschermende moeder. Ze heeft naast het opvoeden van haar eigen kinderen, ook nog een kind geadopteerd. Naast deze mooie zorgzame momenten, was er ook een triest dieptepunt. In 2015 overleed dochter Merah op 9-jarige leeftijd in Apenheul door een tragisch ongeval. Radja was na het verlies van haar dochter wat stiller geworden.

Stokoude dame
Radja was graag op zichzelf en had weinig interesse voor de andere orang-oetans. Met haar 53 jaar was Radja ook een stokoude dame. In het wild worden orang-oetans gemiddeld tussen de 40 en 50 jaar oud.