Volledig scherm
Foto ter illustratie. © PZC

Rechter biedt zekerheid over kentekenparkeren in Zwolle

ZWOLLE - Het kentekenparkeren, zoals onder meer ingevoerd is in Zwolle, mag. Dit blijkt uit een rechterlijke uitspraak in een zaak tussen privacy-organisatie Privacy First en de gemeente Amsterdam. De overheid staat in haar recht bestuurders te beboeten die geen kenteken invoeren bij het parkeren.

Daarmee heeft ook de gemeente Zwolle een steuntje in de rug gekregen voor dit omstreden parkeersysteem.

Een door D66, CDA en Swollwacht ingediende motie zorgde ervoor dat tot 1 juli 2017 in Zwolle ook nog geparkeerd kan worden met het traditionele papieren bonnetje. Bestuurders die uit privacy-overwegingen hun kenteken niet willen invoeren, kunnen het betalingsbewijs achter de ruit leggen.

Wanneer medio volgend jaar de scanauto's rond gaan rijden, mag dit echter niet meer. Die wagens controleren al rijdend razendsnel kentekens, waarbij gecheckt wordt of er betaald is of niet. Wie dat niet heeft gedaan, krijgt een boete. Deze werkwijze is goedkoper dan een controleur elke auto na te laten lopen. Op jaarbasis scheelt het een ton.

Het vonnis van de rechter staat haaks op een eerdere uitspraak van de Hoge Raad. Die oordeelde in een individuele kwestie dat een vrouw de door de gemeente Amsterdam opgelegde boete niet hoefde te betalen voor het niet invoeren van haar kenteken.

Privacy First neemt dit weekeinde het besluit of ze een spoedappèl aanvraagt. Ze hekelt het verzamelen van parkeergegevens in een centrale database. Wie anoniem wil parkeren, zou dat moeten kunnen doen. Dit uitgangspunt is ook voor de Zwolse politieke partijen aanleiding geweest de lokale parkeersituatie aan te kaarten bij het college van B en W. "Ik denk dat de gemeente er na deze uitspraak wat geruster op is", beseft Claudia van Bruggen (D66). Het terugdraaien van het kentekenparkeren zou in de papieren lopen.

"Maar ik vind nog steeds dat je als automobilist de keuze moet hebben je voertuig ergens neer te zetten zonder je gegevens achter te laten."

De gemeente Zwolle heeft eind vorig jaar zo'n 170 parkeerautomaten geplaatst voor kentekenparkeren.