Volledig scherm
De Regenboogvlag aan de Peperbus. Foto: Frans Paalman

Regenboogvlag wint terrein bij scholen in Zwolle

ZWOLLE -  Drie jaar geleden weigerden middelbare scholen nog een regenboogvlag uit te hangen. Maar in 2016 omarmen Zwolse scholen dit symbool van de homobeweging en Coming Out Day massaal. 

,,Dankzij de inzet van de gemeente Zwolle hebben we grote stappen kunnen zetten. Je kunt wel spreken van een omslag in de Zwolse samenleving", zegt Ilja de Jong namens COC Zwolle.

,,Toen we een paar jaar geleden aan een middelbare school in Zwolle vroegen of ze op Coming Out Day een regenboogvlag wilden ophangen, dan kregen we daar geen medewerking voor. Dat vonden ze te ingewikkeld, zo was het antwoord. Toen hingen in heel Zwolle misschien twee vlaggen. Dit jaar is dat helemaal anders. Er hangen nu vlagen bij Landstede, Deltion van de Van der Capelle-scholengemeenschap. En natuurlijk bij het gemeentehuis en aan de Peperbus, zodat iedereen die over de A28 rijdt de vlag ziet wapperen".

Middelbare scholen
COC Zwolle richt de aandacht dinsdag tijdens Coming Out Day vooral op middelbare scholen. Ilja: ,,Het blijkt nog steeds niet simpel om uit de kast te komen op middelbare scholen. Als scholen  daarentegen uitdragen dat het prima is en dat je jezelf kunt zijn, dan bereiken we ons doel".

Zebrapad
Sinds deze zomer is er in Zwolle ook een regenboog-zebrapad achter het station. Ilja is blij met het signaal dat de gemeente met de aanleg van het pad wil geven, maar haar is ook de ergernis van weggebruikers ter ore gekomen over de verwarring die het pad veroorzaakt.

De stroom van Windesheim-studenten loopt 's morgens en 's middags namelijk onafgebroken over het pad, dat echter volgens automobilisten en buschauffeurs niet aan de wettelijke verkeersnormen voldoet. Die steken dan ook de neus van hun voertuig in de stroom om verder te rijden. Wat vindt De Jong van dit negatieve gevoel bij een positief idee? ,,Op zich hebben wij natuurlijk niks te maken met de hele discussie over verkeersveiligheid. Het is best lastig. Volgens de gemeente was dit de meest veilige plek in de gemeente, maar als ik dat zo hoor dan twijfel ik. En dan kun je je afvragen of je niet je doel voorbijschiet''.

Volledig scherm
De start van Coming Out Day bij het Deltion College. Foto: Merle Heppenhuis