Volledig scherm
Reinder Nummerdor met links zijn partner Christiaan Varenhorst. © ANP

Reinder Nummerdor: Het is zoals het is

ELBURG/RIO DE JANEIRO - Het gruwelijkste woord dat een sporter bij een nederlaag kan gebruiken is ‘zuur’. Gooi er dan een nette krachtterm uit, of zet een baalkop op. Reinder Nummerdor doet het op het strand van Rio de Janeiro op zijn manier als in de Brazilaanse avond het einde van de fantastische loopbaan daar is. ,,Het is zoals het is.” Nuchter, stemmig.

Een beetje pech, een beetje slordig gespeeld, stelt Nummerdor. Dat heeft helemaal niets met zuur te maken, het is ruw realisme. De tegenstanders zijn net iets beter gebleken. Daar komt dan nog bij dat die opponenten landgenoten en trainingspartners zijn, Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen.

Maatjes
Dat geeft het afscheid een extra dimensie. De winnaars zeggen het goed: ,,Van je maatjes verliezen is twee keer zo erg als normaal, van je maatjes winnen is twee keer zo mooi.” Zo had Nummerdor het ook kunnen zeggen.

Reinder Nummerdor (39) staat voor de vijfde keer op de Olympische Spelen. Een medaille is er nooit gekomen. Het is steeds net niet geweest. Vierde, vijfde, dat wil een sporter nooit worden.

Watertanden
De Elburgse Zwollenaar, of de Zwolse Elburger heeft een carrière opgebouwd om van te watertanden. Eerst in de zaal, met Oranje en in de Italiaanse Serie A. Daarna in het zand, met Richard Schuil en nu met de boomlange Christiaan Varenhorst. Heel veel genoten, veel gewonnen. Maar geen wereldkampioen, en dus ook geen olympische medaille.

Die is in de zaal gewonnen tijdens de Olympische Spelen van Atlanta, en Nummerdor – een jochie nog in het team van Kuipers/Zwolle - was een van de laatste afvallers voor dat toernooi.

Vijanden
Uiteindelijk is Nummerdor er meerdere malen akelig dichtbij geweest. Hij heeft heeft de sport zien evalueren. De vijanden zijn gegroeid tot boven de twee meter, atletischer geworden. En Reintje is steeds ‘maar’ 1,94 meter gebleven. Desondanks heeft hij de medaille kunnen ruiken, kunnen voelen. Maar ja, net niet.

Het is zoals het is. Vast hartstikke leuk om nog een keer op terug te kijken met foto’s en plakboeken. Maar nu nog niet. Een groot sportman, maar een einde dat je niet wilt. Het is zoals het is, in de sport.

Volledig scherm