Een viertal republikeinen in Zwolle
Volledig scherm
Een viertal republikeinen in Zwolle © Erna Lammers

Republikeinen laten zich zien op Koningsfeest Zwolle

ZWOLLE - Het draagvlak onder de Nederlandse bevolking voor de monarchie mag volgens een onderzoek in opdracht van de NOS zijn gedaald tot het laagste punt sinds 2008: de Republikeinen kregen gisteren geen warm bad in Zwolle. Menig bezoeker van het feest wilde niet in de buurt staan van een republikein met een demonstratiebord, zo bleek op straat uit de reacties. "Ga weg man, ga ergens anders staan.

Ik wil niet met jou geassocieerd worden", zegt een man op leeftijd op de Thorbeckegracht tegen een jonge demonstrant. Twee vrouwen zoeken ijlings een plekje elders. "Daar wil ik écht niet naast staan."

Vrij
Ella uit Dordrecht is republikein en heeft zich op Koningsdag samen met Ineke uit Purmerend tussen de Zwolse menigte begeven om te protesteren tegen de monarchie. De twee leden van Het Nieuw Republikeins Genootschap houden hun borden met de teksten 'Down with the crown' en 'Leve de republiek' omhoog om aan te geven dat de monarchie in hun ogen als ondemocratisch en geldverslindend heeft afgedaan. Voelen ze zich wel op hun gemak zo tussen die in oranje uitgedoste menigte? Ella: "O ja hoor. Niet omdat men het met ons eens is, maar omdat het geaccepteerd wordt dat iemand zijn mening uit."

Tevreden
Hans Meassen uit Roermond, voorzitter van de kleine actiegroep die met zo'n vijftien mensen naar Zwolle kwam, is over het algemeen bijzonder tevreden over het bezoek aan Zwolle. "We stellen ons verspreid langs de route op, zodat we geen demonstratievergunning nodig hebben. De plekken waren goed we zijn daardoor ook goed in beeld gekomen, zowel bij de media als bij de leden van het koninklijk huis. Hoe ik dat weet? Ze hebben ons gewoon niet kunnen missen. Het kan niet anders of we hebben vandaag duidelijk gemaakt dat er een alternatief is voor deze oranjegekte."

Voor Ineke en Ella, afkomstig uit Purmerend en Dordrecht, is het wat betreft het koningshuis nu tijd om te gaan. Te duur en te ondemocratisch.
Volledig scherm
Voor Ineke en Ella, afkomstig uit Purmerend en Dordrecht, is het wat betreft het koningshuis nu tijd om te gaan. Te duur en te ondemocratisch. © Frans Ebeltjes
Twee republikeinen in Zwolle
Volledig scherm
Twee republikeinen in Zwolle © Erna Lammers