Volledig scherm

Republikeinen met borden op Koningsdag in Zwolle

ZWOLLE - Leden van het Nieuw Republikeins Genootschap komen op Koningsdag in Zwolle demonstreren. Dat hebben de anti-monarchisten vanochtend aangekondigd. Ze willen op 27 april aan de route staan met borden waarop teksten staan als 'Weg met onze bovendanen", "Geen monarchie maar democratie"en "Down with the crown".

Ze hebben express geen vergunning aangevraagd om kunnen te demonstreren bij het bezoek van de Koninklijke familie aan Zwolle. "Dan wordt je in een vak gezet op tien kilometer van de route". Het plan is nu op gebruik te maken van het 'recht op vrije meningsuiting', zegt Maessen.

Eemansacties
Het gaat daarbij om eenmansacties, waarbij de republikeinen verspreid aan de route zullen staan zodat de politie hen niet kan inrekenen op basis van demonstreren in vereniging. Volgens Maessen houden hij en ongeveer 20 medestanders het komende woensdag bij het omhoog steken van borden, er zullen geen leuzen worden geroepen.

De politie luisterde vanochtend mee bij de persconferentie waarin het tegengeluid werd aangekondigd. De republikeinen mogen met hun borden in cirkel 3'staan bij het evenement, dat is het gebied voor de gewone toeschouwers aan de route. Cirkels 1 en 2 zijn voor gescreende gasten bij Koningsdag in de Zwolse binnenstad, en blijven taboe voor het Republikeins Genootschap.