Volledig scherm
Zwolle krijgt een glowgolfbaan. Eigen foto

'Restaurant in 'Bowlen en Zo' komt in de buurt van fastfoodketens'

ZWOLLE - De gemeente Zwolle wil geen fastfoodrestaurants op bedrijventerrein De Vrolijkheid, maar het restaurant in Bowlen en Zo aan de Boerendanserdijk komt toch al een eind in die richting. Dat betoogde advocaat Siebrand Maakal voor de bestuursrechtbank, waar de uitbater van het wokrestaurant in het stadion zich blijft verzetten tegen de vergunning voor het vermaakcentrum naast de deur.

'Van steak tot sushi' heet het wereldrestaurant dat bij bedrijfsuitjes en familiebijeenkomsten de boel extra moet opvrolijken rondom het bowlen, glowgolfen en snookeren. Het vermaakcentrum past in het leisurebeleid van de gemeente. "En daar hoort horeca gewoon bij, dat is er onlosmakelijk mee verbonden", betoogde de vertegenwoordigster van B en W voor de rechter. Volgens Maakal gaat de horecavoorziening qua omvang veel te ver. Dat had wat hem betreft getoetst moeten worden aan de spelregels die de gemeenteraad in de horecavisie heeft vastgesteld.

Omgevingsvergunning
En volgens die spelregels past het niet. Het wereldrestaurant is gaat voor hem de term 'ondersteunende horeca' te boven. Het vermaakcentrum, gevestigd op twee verdiepingen boven de Sligro, voldoet niet aan het bestemmingsplan, reden waarom er een aparte omgevingsvergunning voor is afgegeven. Daartegen heeft eigenaar Wu van het wokrestaurant bezwaar aangetekend. Een kort geding bij de bestuursrechter eerder dit jaar heeft hem niet verder gebracht: de rechter heeft toen onder meer bepaald dat concurrentiebelangen geen argument vormen om de inmiddels gestarte verbouwing stil te leggen.

Bot
In een hoorzitting bij de gemeente over het bezwaar afgelopen maart ving Wu eveneens bot. "We hebben het gevoel niet serieus genomen te zijn. Al een dag na de hoorzitting lag het verslag van de hoorcommissie op de mat, opmerkelijk snel", aldus Maakal. In het hele beleid voor vermaakcentra zoals bowlingbanen, of in ambtelijke taal het 'beleidskader commerciële vrijetijdsvoorzieningen', is geen ruimte voor horeca, stelt de advocaat. Hij vindt dat het college beter had moeten motiveren waarom de bezwaren verworpen zijn.

Doelgroep
Maakal voorspelt dat een van de twee bedrijven het loodje gaat leggen, omdat ze zo dicht bij elkaar liggen en hetzelfde marktsegment bedienen. En zie dan een van de leeggekomen ruimten maar weer eens te verhuren, is zijn betoog. Vooral voor het wokrestaurant zal dat moeilijk zijn, zegt de advocaat, gezien de specifieke inrichting ervan met koken en eten in dezelfde ruimte. Leegstand dreigt dus, en dat kan ook niet de bedoeling zijn.

De bestuursrechtbank doet binnen zes weken uitspraak.