Volledig scherm

Resultaten buurtonderzoek | We zijn blij met onze buren

Onze sleutel ligt bij onze buren. Het pakketje voor de buren nemen we graag even voor ze aan. En bij de buurtborrel zijn we present. Inderdaad: we zijn gek op onze buurt!

Nederlanders zijn zeer tevreden over hun buren. 85 procent vindt het contact met de buren prima, blijkt uit de resultaten van het Buurtonderzoek van deze krant. Ruim 90.000 mensen uit het hele land deden mee aan het onderzoek. De resultaten zijn vanaf vandaag te vinden op onze site. Uit de resultaten blijkt dat Nederlanders met alle liefde de buren helpen: 82 procent van de respondenten neemt een pakje aan voor de buren, driekwart van de buren helpt elkaar als dat nodig is. Eenderde van de respondenten doet mee aan buurtactiviteiten of nodigt buren uit voor verjaardagen.

Voldoende
We geven onze straat doorgaans een dikke voldoende. In een dorp als Raalte (7,8), maar ook in een stad als Zwolle (eveneens 7,8). En onze contacten zijn goed. Buurten waar mensen helemaal niets met elkaar hebben, zijn dungezaaid. Op de vraag ‘Ik ben tevreden met mijn buren’ antwoordde 90 procent van de respondenten uit Raalte ‘ja’. In bijvoorbeeld een stad als Apeldoorn met een oud centrum maar ook Vinex-wijken ligt dat maar een paar procent lager.

Veiligheid
En veilig voelen we ons doorgaans ook, zo blijkt uit het Buurtonderzoek. Van de gemeentes met veel respons op het onderzoek is Berkelland koploper. ‘Ik voel me veilig in mijn buurt’: 98 procent steunt die stelling. Is het dankzij de politie? Misschien. Al kunnen agenten nog wel wat werken aan hun zichtbaarheid. In Harderwijk bijvoorbeeld weet de helft van de stad absoluut niet wie hun wijkagent is. En in Epe heeft 80 procent geen flauw idee wie wijkagent in het dorp is.

Kritiekpunten
Wensen voor verbeteringen zijn er ook: door het hele land heen wordt geklaagd over het slechte onderhoud van het openbaar groen in de wijk. De bezuinigingen op het groenonderhoud in veel gemeenten stemt mensen niet blij. Voor 22 procent van de mensen is het een ergernis. Andere kritiekpunten zijn te hard rijdende auto’s, hondenpoep en geluidsoverlast.

Benieuwd naar de uitslag van uw buurt? Ga dan gauw naar onze resultatenpagina