Volledig scherm
De woning van Groten aan de IJssel, met boven de nieuwe wijk en links de waterbuffer. De brug die daar overheen zou komen, gaat waarschijnlijk niet door. © Wilbert Bijzitter

Rijkswaterstaat zet streep door 'IJsselbrug' Zwolle

ZWOLLE - De Zwolse broer en zus Groten kunnen fluiten naar de brug over de uiterwaarden van de IJssel naar hun woning. Rijkswaterstaat heeft besloten de 2,5 miljoen euro kostende overspanning niet aan te leggen.

Bij nader inzien vindt de overheid het toch een te dure operatie voor de ontsluiting van één woning die enkele dagen per jaar over land onbereikbaar kan zijn. Volgens Rijkswaterstaat kunnen de zeventigers op die momenten altijd nog per boot veilig naar het vasteland. Rijkswaterstaat wil Johan en Riek Groten wel een schadevergoeding betalen. Maar daar loopt Johan Groten nog niet warm voor. "Ik voelde al aan dat Rijkswaterstaat de brug zou schrappen. Wat we nu gaan doen, weet ik nog niet. We gaan ons beraden met onze advocaat."

Laag
Door het project Ruimte voor de Rivier is de vroegere toegangsweg vanaf de Schellerdijk naar hun huis in de uiterwaarden verdwenen. Er is inmiddels wel een nieuwe weg, maar die ligt volgens de Grotens te laag. Johan Groten vreest dat ze opgesloten komen te zitten wanneer ze vanwege golfslag niet over de weg kunnen en de waterstand te laag is om te varen. Rijkswaterstaat heeft dit getoetst en stelt dat de bewering van de Zwollenaar niet klopt. Het huis is altijd bereikbaar per land óf per boot, meldt Rijkswaterstaat.

De Grotens zijn de enige bewoners in de uiterwaarden van de IJssel die voor dit project niet verkast zijn.