Volledig scherm
Wim Ulkeman (helemaal links) verraste zijn buren met een ritje in een cadillac om ze te bedanken voor hun hulp na een heupoperatie. Foto Janske Mollen

Ritje in cadillac om Zwolse buurthulp te bedanken

ZWOLLE/DALFSEN - Wim Ulkeman uit Zwolle was zo blij met de hulp die hij kreeg nadat hij herstellende was van een lelijke heupoperatie, dat hij zijn buren uit de Tweede Weidjesstraat gepast wilde bedanken. Een ritje in een stoere, mintgroene cadillac.

"In januari viel ik, onderweg naar werk, door plaatselijke ijzel van mijn fiets en brak ik mijn linkerheup", vertelt Wim Ulkeman. Een operatie volgde en met drie dikke schroeven in zijn heup mocht hij na vijf dagen weer naar huis.

Thuiszorg
"Ik mocht drie maanden mijn linkerbeen beslist niet belasten, dus bewoog me met rolstoel en krukken door het huis en sliep beneden. Ik kreeg twee keer in de week thuiszorg die mij hielp met douchen en aankleden, maar ik kon niet zelf koken en met twee kids van 11 en 13 in co-ouderschap met hun moeder was dit een probleem."

Boerenkool
Maar toen kwam de buurt in actie. "Ik ben geweldig geholpen. Werkelijk drie maanden lang ging ik uit eten bij buren, of ze brachten bakken voedsel voor mij en de kids. Of mensen kwamen bij mij koken, aten samen met ons en ruimden daarna alles weer op. Maandag is 'boerenkooldag' bij ons in verband met voetbaltraining van mijn zoon en ik heb nu nog bakken boerenkool in de diepvries."

In die periode had hij alle tijd om radio te luisteren. "Ik deed mee met een spelletje op RTV Oost en won een 'Cadillac voor een dag'." Hij besloot de prijs te delen met de buren zonder hun in te lichten. Vandaag verzamelden de buren zich om 13.00 uur in de straat, gelokt door een list. "Ik heb ze verteld dat we een ritje op een ezel gingen maken." Iets over enen kwam echter een mintgroene cadillac de hoek om. "We gaan in groepjes door Zwolle toeren, iedereen zegt maar waar hij heen wil. Gewoon om jullie te bedanken. De participatiemaatschappij bestaat echt!"

En de buren? Die genoten volop van de verrassing.