Volledig scherm
Echte klant Edwin Berends kan redelijk zaken doen met de 'robot'. Foto Maarten Sprangh

Robot helpt klanten in winkel Apeldoorn

APELDOORN - Een robot in de winkel? Leapp, een snelgroeiende keten die oudere Apple's en hulpstukken in Nederland verkoopt, heeft er sinds gisteren eentje in dienst. Als het druk is en er staan klanten te wachten in de winkel aan de Korenstraat te Apeldoorn, dan worden ze in 't vervolg geholpen door een robot.

Veel hightec of robottechnologie komt er trouwens niet bij te kijken: de robot is in feite een tablet op een lange steel. Met twee wieltjes eronder, die zichzelf netjes in evenwicht houden (als bij een Segway). De tablet heeft een extra grote luidspreker en microfoon. In dit filiaal is op de muur geschreven dat hier 'Service met een glimlach-garantie' wordt verstrekt.

Kan Leapp dat met zo'n robot waarmaken? Jawel hoor, in beeld verschijnt Shanine Amatkasmin, ongetwijfeld de employee met de breedste glimlach van het hele personeel in de 22 vestigingen. Zij zit in de winkel onder NS-station Arnhem en helpt op afstand. Tenminste: als het in Apeldoorn een gekkenhuis is en zij daar een beetje duimen staan te draaien.

Verbeteringen
Ideaal is het nog niet wat de Amerikaanse fabrikant Double heeft ontwikkeld. Je moet al naar voren buigen om Shanine in de ogen te kunnen kijken, haar steeltje wordt helaas niet automatisch langer. Ook is het soms niet helemaal te verstaan - toch wel een essentiële voorwaarde voor een klinkend verkooppraatje. 

Eens kijken wat er verder te pesten in plaats van te testen valt. "Wat ik zoek? Zo'n draadje met een plat dingetje aan de ene kant en zo'n etherding aan de andere." "Bedoelt u dít?" en zoomt in Arnhem in op doosjes in haar winkelrek. Ai, net niet scherp te krijgen. "Of zal ik meegaan naar het rek in Apeldoorn?" - en haar gestrekte bezemsteel zoeft er al naartoe: daar hangt daadwerkelijk eentje. Volgens het doosje een 'usb to ethernet adapter'.

Ik vraag: "Heeft U hem ook in het wit?" Antwoord: "Dat moet u even in de winkel vragen". Daardoor is de eindstand niet meteen een hele dikke voldoende. Is het Leapp wel serieus? "Jazeker", zegt Martijn Huethorst, de store manager van dit zo vlotte bedrijf. Voorlopig is het een proef, maar Leapp denkt dat de klant dit leuk zal vinden, een gadget immers in een winkel vól gadgets.

Succes
Edwin Berends, echte klant, heeft meer succes. Hij vraagt vervanging voor z'n iPhone en houdt z'n huidige voor het scherm: en 33 kilometer verderop tuurt Shanine ingespannen naar haar eigen scherm. Zodra er moet worden afgerekend neemt Apeldoorn het over - terwijl de tablet op wieltjes weer naar een nis in de winkel rijdt. Zo'n apparaat is natuurlijk een leuk hebbedingetje voor elke winkeldief. Daar is aan gedacht: Het ding is te zwaar om ermee naar buiten te sprinten. En de wieltjes gaan verontwaardigd zwabberen zodra je hem optilt.

Een robot die je helpt je telefoon of computer uitkiezen? Dat kan je gebeuren bij Leapp in Apeldoorn.