Volledig scherm
Map Renes met het rokje van Urker Zalmhuid in het Stedelijk Museum in Zwolle. Foto Frans Paalman

Rokje van Urker zalm in Zwols museum

ZWOLLE - Een rokje van zalmhuiden, het klinkt niet echt fris. Toch is het kledingstuk vanaf morgen onderdeel van de tentoonstelling 'Leven met Aandacht' in het Stedelijk Museum in Zwolle. Het kunstwerk getiteld Waterzooi is een ontwerp van Zwolse kunstenares Map Renes.

Kleding gemaakt van zalm, is dat wel draagbaar? "Zeker. Net als dat de huid van koeien wordt gebruikt om kleding van te maken, zo kun je ook van zalmhuid een soort leer maken. De filetjes liggen bij de visboer in Urk, daar komen de zalmhuiden die ik gebruik vandaan."

Restafval
Dus de filetjes komen wel goed terecht? "Ja hoor, het is juist andersom. De huiden zijn restafval, anders wordt het weggegooid. Die trend zie je ook in ons eten: alles gebruiken en niets weggooien. Duurzame kleding kun je op verschillende manieren maken. Biologische katoen, streekproducten, of restafval gebruiken."

Idee
Waarom een rokje van zalmhuid? "Dat was een idee van zakenvrouw Thecla Bodewes, die ik ooit gevraagd heb voor een modeshow. Zij heeft een eigen scheepswerf en wilde wel een jurk gemaakt van zalm. Nou, dat heb ik toen gedaan. Alle materialen kun je hergebruiken, en dat gebeurt nog veel te weinig. Ik wil laten zien dat het ook anders kan door dit soort acties op te zetten."

Toekomst
Denk je dat mensen in de toekomst dit echt gaan dragen? "Ik denk het wel. Mensen hebben behoefte aan ambachtelijk werk. En het is goed materiaal. Je kunt rokken maken, jassen. Een jurk van zalmhuid heb ik al eerder gemaakt. Het is waterafstotend en ook nog heel duurzaam."

Tentoonstelling
Wat is er naast het rokje in het museum te zien? "Leven met aandacht gaat over meer dan alleen mode. Er worden bijvoorbeeld ook catwalkworkshops gegeven, maar er is ook kunst te zien van andere projecten rondom duurzaamheid."