Volledig scherm
Een van de vernielde lichtmasten bij CSV Apeldoorn. © Maarten Sprangh

Ruim 30.000 euro schade aan vernielde lantaarnpalen in Apeldoorn

APELDOORN - Vandalen hebben het voorzien op de kabels van lantaarnpalen in Apeldoorn. Al meer dan honderdvijftig lantaarnpalen zijn in de maand juli gesloopt, de herstelkosten komen op minimaal 30.000 euro uit.

Gemeentewoordvoerder Toon Schuiling spreekt van een 'een ongelooflijke kostenpost'. "We balen hier enorm van, dat kun je wel zeggen. Vandalen halen de deurtjes uit de palen en de zekeringen uit het zekeringenkastje. Ze knippen de draden door en nemen die mee. De opbrengsten staan totaal niet in verhouding tot de schade."

De kapotte lantaarnpalen worden verspreid over heel Apeldoorn aangetroffen, en inmiddels ook in het buitengebied. Meldingen komen uit De Maten, Voorwaarts, Barnewinkel, maar ook vanaf de Energieweg, Kuipersdijk, Woudhuizermark. Maar inmiddels ook uit Beekbergen, Klarenbeek en Groenendaal.

Aangifte
"We doen als gemeente inmiddels elke dag aangifte. Her en der zijn er wel camerabeelden. Het gaat om figuren die zich op de fiets en soms met auto verplaatsen. De vernielingen vinden meestal plaats tussen 22.30 uur en 2.30 uur. Maar Apeldoorn is groot, we kunnen niet alles in de gaten houden."

Ook lichtmasten getroffen
De vernielingen vinden niet alleen plaats aan lantaarnpalen van de gemeente. Ook de lichtmasten bij sportclubs CSV Apeldoorn, Groen Wit '62 en Ares zijn vernield.

Om de vernielingen tegen te gaan, vraagt de gemeente met name mensen die 's nachts op straat zijn, eventuele verdachte situaties bij lantaarnpalen te melden bij de politie.