Volledig scherm
De kluwen aan masten en draden in Zwolle-Zuid blijft, ook na de sloop van de IJsselcentrale. Foto Frans Paalman

's nachts te veel licht in bedrijven in Zwolle

ZWOLLE - Uit onderzoek naar het gebruik van verlichting op zes bedrijventerreinen in Zwolle is gebleken dat 35 bedrijven wel erg veel licht binnen en/of buiten laten aanstaan tijdens de nachtelijke uren. Dat is slecht voor de natuur, ongezond voor de mens en onnodige verspilling van energie, oordeelt de Milieuraad Zwolle.

De betreffende bedrijven zijn allemaal benaderd met de vraag of het niet een beetje minder kan. De reacties van de ondernemers zijn wisselend. Het ene bedrijf wil graag meedenken omwille van het milieu, het andere ziet er niets in en wil geen verandering.

Verlichting van parkeerplaatsen van autobedrijven is vanuit veiligheidsoverwegingen begrijpelijk, vindt de Milieuraad, maar in veel andere situaties is veel verlichting 's avonds en 's nachts niet nodig. De Milieuraad wijst op mogelijkheden als led-verlichting en bewegingsmelders in parkeergarages.

De raad is van plan de ontwikkelingen rond lichtvervuiling op de Zwolse bedrijventerreinen op de voet te gaan volgen, schrijft Hans IJzerman van de werkgroep Milieuzorg van de Milieuraad. Hij wil bedrijven benaderen om hen te wijzen op alternatieven.