Volledig scherm
Huurwoningen. Archieffoto Tom van Dijke

Salland in zelfde woningmarktregio als Zwolle en Stedendriehoek

RAALTE/OLST-WIJHE - Raalte en Olst-Wijhe maken straks deel uit van de 'woningmarktregio' Zwolle-Stedendriehoek. De vorming van zo'n samenwerkingsverband is verplicht op grond van de vorig jaar herziene Woningwet.

Daarin is vastgelegd dat woningcorporaties niet langer in bouwprojecten in heel Nederland mogen investeren, maar alleen nog in hun eigen regio. Een woningmarktregio moet uit minstens twee gemeenten in een aaneengesloten gebied bestaan, en tenminste 100.000 huishoudens tellen. Gemeenten mochten zelf de omvang en samenstelling van hun woningmarktregio bepalen, waarbij de betrokken corporaties inspraak kregen. De gemeente Zwolle heeft deze 'klus' namens de regiogemeenten opgepakt. Dat leidde tot een regio van 22 gemeenten, waarin meer dan 405.000 huishoudens wonen en 35 woningcorporaties actief zijn.

Grensgevallen
Aanvankelijk werd gekeken naar de vorming van een woningmarktregio voor de Regio Zwolle, waar ook de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe toe behoren, maar al gauw doemden daardoor 'grenskwesties' op. Zo is in Raalte en Olst-Wijhe SallandWonen de belangrijkste woningcorporatie, maar beide gemeenten onderhouden ook een samenwerkingsverband met de gemeente Deventer, dat deel uitmaakt van de Regio Stedendriehoek.

Ook vanwege samenwerkingsverbanden van andere 'grensgemeenten', zoals Epe, Heerde en Hattem, is uiteindelijk gekozen voor aansluiting met de Stedendriehoek. Dit biedt de meeste kansen voor het versterken van de samenwerking op gebied van wonen, zorg, economie en arbeidsmarkt.