Volledig scherm
© Thinkstock

Saxion stopt met fixus zorgopleidingen

APELDOORN/DEVENTER - Saxion stopt vanaf het studiejaar 2017/2018 met de numerus fixus voor al haar zorgopleidingen, waaronder de bekende loting.

Tegelijkertijd komt de lat komt tijdens de opleiding nog een stukje hoger te liggen, zegt Saxion. Studenten die zich vanaf nu inschrijven hoeven onder meer niet meer deel te nemen aan een loting om toegelaten te worden tot Fysiotherapie, Verpleegkunde en de hbo-v studieroute Gezondheid & Technologie.

Vraag neemt toe
Saxion is naar eigen zeggen de eerste hbo-instelling in Nederland die de numerus fixus voor alle zorgopleidingen intrekt. "De vraag naar hbo-opgeleide zorgprofessionals neemt toe. Dit komt met name doordat we ouder worden, we langer vitaal en gezond blijven en langer zelfstandiger kunnen functioneren", aldus Rients Jorna, directeur van de Academie Gezondheidszorg. "Met dit toekomstscenario is het niet langer gewenst dat er een beperking is op de instroom van studenten voor Verpleegkunde en Fysiotherapie."

Het afschaffen van de fixus betekent niet dat het nu makkelijker wordt om deze opleidingen te volgen, zegt Saxion. "Integendeel: meer dan ooit kijken we naar de kwaliteit van de student", benadrukt Jorna. "Past de opleiding bij jou als student? Heb je de goede houding en kan je het niveau goed aan? Heb je een realistisch beeld van wat de opleiding inhoudt? Het uitgangspunt van Saxion is het belang van 'de juiste student op de juiste plek'. Ook wanneer dit betekent dat we de student aanraden een andere opleiding te volgen."

Negatief advies
Sinds enkele jaren voeren alle scholieren die zich aanmelden voor een hbo-opleiding een studiekeuzegesprek: een intake waarbij de scholier zijn/haar keuze motiveert en vervolgens een positief of negatief advies krijgt. "We zetten vanaf nu extra in op de studiekeuzegesprekken, om ervoor te zorgen dat we de hoge kwaliteit van onze opleiding behouden." Daarbij doet de academie ook een groot beroep op de scholier zelf. "Wij zijn ervan overtuigd dat scholieren prima kunnen inschatten of zij bij onze opleidingen passen, zeker na een studiekeuzegesprek. Als zij hiervan overtuigd zijn, gaan wij graag de uitdaging met ze aan. Tijdens het eerste jaar zal vervolgens blijken of de match inderdaad perfect is. En de eisen die wij stellen, onder meer qua aantal behaalde studiepunten en houding, worden ambitieuzer."

Het intrekken van de fixus kan ertoe leiden dat de instroom toeneemt. "Met stage-organisaties maken we daarom goede afspraken om deze toename, indien nodig, goed op te vangen", aldus Jorna. "Uiteindelijk is het in hun belang dat we goede en voldoende professionals voor de toekomst opleiden."