Volledig scherm
De Diezerstraat in Zwolle. © Frans Paalman

'Schenkproef' slaat aan bij winkeliers in Zwolle maar Slijtersunie is kwaad

ZWOLLE - De Slijtersunie mag dan kwaad zijn om een proef in Zwolle waarbij in winkels een drankje mag worden geschonken, de vijftien winkeliers die mee doen zijn lyrisch over het initiatief.

Diverse gemeenten in Nederland doen mee aan de pilot van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarbij het op tijdelijke basis wordt toegestaan om bijvoorbeeld een glas wijn in een kledingwinkel te serveren, ook wel 'blurring' genoemd. Door middel van de pilot wordt onderzocht waar gemeenten en ondernemers tegenaan lopen met de huidige Drank- en Horecawet.

'Blurring' wordt niet toegestaan in bouwmarkten, supermarkten en winkels waar veel jongeren komen.

Kort geding
De Slijtersunie is sterk tegen op dat schenken in een niet-drankenhandel. Binnenkort dient er een kort geding tegen de VNG. Volgens de belangenorganisatie zou het schenken in een winkel oneerlijke concurrentie zijn voor de slijter en in strijd met de Drank- en Horecawet.

"Die discussie over oneerlijke concurrentie is onzin. Wij mogen maar maximaal twee glazen wijn of bier per gast schenken", zegt Hylke Thiry van koffiebar en lifestylewinkel Pistache. "Een slijter verkoopt ook boeken. Bij tegenvallende omzet moet je niet de concurrent aanpakken, je moet zelf onderscheidend zijn."

Volgens Aline Vonk van winkelcafé Engel geeft het mensen net dat 'extraatje' wat zij eerder misten. "Het voegt absoluut iets toe. Tijden veranderen, mensen gaan naar de stad voor beleving. Daar moet je als ondernemer creatief mee omgaan."

Slijters
Bij wijnkoperij Henri Bloem zijn ze niet bang voor concurrentie. "Wij juichen het toe. Het is een stukje service naar de klant toe", zegt Camiel van der Meulen. "Wij doen zelf ook mee aan de proef en mogen nu een glas wijn schenken aan de klant. Wij kunnen mensen op deze manier nog beter adviseren."

"Ik ben er geen voorstander van, maar ik vind dat er wel ergere zaken zijn.", zegt Jan-Hein Mensink van Stroomberg slijterij. "De discussie leeft hier niet onder de slijters", zegt de eigenaar van meerdere slijterijen in Zwolle.