Volledig scherm
© Mariska Hofman/DG

Serie-inbreker sloeg ook toe in Apeldoorn en Harderwijk

APELDOORN/HARDERWIJK - Agenten hebben een 35-jarige Schiedammer aangehouden toen ze in Rotterdam een auto in de gaten hielden die in Den Haag bij een woninginbraak was gestolen.

De verdachte hengelde door de brievenbus naar sleutels en stal zo elektronica en auto's. De politie verdenkt hem van een reeks woninginbraken door heel Nederland, waaronder in Apeldoorn en Harderwijk. De raadkamer verlengde zijn voorarrest gisteren.

Tussen 23 augustus en 2 september sloeg de verdachte meerdere keren zijn slag in Den Haag. Als de bewoners sliepen, hengelde hij door de brievenbus naar sleutels en kon zo de woning van zijn slachtoffers in. Daar zocht hij naar dure draagbare spullen zoals fotocamera's, tablets en laptops. Als hij autosleutels kon bemachtigen, ging hij er ook met de auto vandoor.

Auto gevonden
In Rotterdam vonden agenten een van de gestolen auto's terug en ze besloten deze in de gaten te houden. Verschillende politieteams sloegen de handen ineen om de gestolen auto 24 uur per dag in de gaten te kunnen houden.

Toen de auto op 4 september werd meegenomen naar Rosmalen, werd de 35-jarige inzittende daar aangehouden op verdenking van diefstal van de auto. Tijdens het onderzoek bleek dat de verdachte mogelijk verantwoordelijk is voor een reeks woninginbraken die op dezelfde manier werden gepleegd in Almere, Apeldoorn, Barneveld, Den Haag, Harderwijk, Rijswijk, Utrecht, Veenendaal en Nieuw Vennep.

In het Haagse onderzoek werden vier gestolen auto's teruggevonden. Een aantal andere gestolen auto's werden reeds opgespoord met behulp van ingebouwde track and trace systemen. Ook in deze zaken is de 35-jarige als verdachte aangemerkt.

Track and trace
Toen agenten de woning van de Schiedammer doorzochten vonden ze een fors aantal spullen die mogelijk gestolen waren. De Haagse rechercheurs konden meerdere goederen aan slachtoffers teruggeven, zoals het gereedschap van een man uit Harderwijk. Ook bij hem was een auto gestolen, maar dankzij een track and trace systeem was deze reeds gevonden en aan het slachtoffer teruggegeven. In de woning van de verdachte vond de politie nog een sleutel van deze auto, ook deze kreeg de Harderwijker terug.

Op 15 september werd de Haagse verdachte voorgeleid voor de raadkamer van de Haagse rechtbank. Deze besloot dat de verdachte 90 dagen in voorarrest wordt gehouden. Als het onderzoek naar de zaak is afgerond, zal de verdachte zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Deze inbraakmethode is volgens de politie te voorkomen door sleutels uit het zicht op te bergen, zoals een afgesloten kastje. Ook wordt deze hengel-methode, waarbij de inbreker gebruik maakt van een lange stok met een haak, ontmoedigd als de inbreker geen zicht heeft in de gang. "Ontneem het zicht door bijvoorbeeld een gordijn voor uw raam te hangen of een matte ruitfolie aan te brengen. Kijk voor meer tips tegen inbraken op www.politie.nl/themas/woninginbraak.html", aldus de politie.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
RUST
0-0
FeyenoordFEY
away logo