Volledig scherm
Een eerdere editie van Serious Request. In 2017 in Apeldoorn?

Serious Request in Apeldoorn; om 11.15 weten we het!

APELDOORN - De spanning neemt toe in Apeldoorn. Om 11.15 uur maakt radio-dj Michiel Veenstra in zijn programma bekend naar welke stad het Glazen Huis komt in 2017. De Stentor stelde wat vragen aan de burgemeester van Apeldoorn, John Berends. 

Maakt Apeldoorn goede kans om NPO 3FM Serious Request binnen te halen?
Onder aanvoering van burgemeester John Berends denkt de gemeente van wel. Er is stevig gelobbyd om na de Giro d'Italia volgend jaar opnieuw een publieksfeest naar Apeldoorn te halen. Met de start van die wielerronde heeft Apeldoorn laten zien wat het in zijn mars heeft, is het idee. De stad oogstte heel veel lof en wil dolgraag opnieuw scoren.

Wie kwam met dat plan?
De burgemeester zelf. Die vindt dat zijn stad zich met dit soort evenementen op de kaart moet zetten. En Serious Request is Apeldoorn op het lijf geschreven, vindt hij. Met die goededoelenactie willen de dj's van NPO 3FM zoveel mogelijk geld ophalen voor het Rode Kruis. En laat het Nederlandse Rode Kruis nou uitgerekend in Apeldoorn zijn opgericht, precies 150 jaar voordat Berends het Glazen Huis in zijn stad hoopt te mogen verwelkomen... Een van de prominente inwoners van Apeldoorn, prinses Margriet, is bovendien erevoorzitter van het Rode Kruis. Reken maar dat er is geprobeerd om NPO 3FM te doordringen van het belang van de band tussen Apeldoorn en die organisatie.

Spannende dag dus voor de burgemeester. Wordt die vanochtend dan ook als eerste geïnformeerd?
Nee. Hij is wel razendnieuwsgierig en vindt het superspannend of Apeldoorn de organisatie krijgt, maar heeft andere verplichtingen. Berends moet naar een brandweercongres, waar hij samen met de koning te gast is. Hij houdt z'n mobieltje wel goed in de gaten, in afwachting van een appje... Waarschijnlijk is Willem-Alexander ook wel geïnteresseerd. De koning heeft immers wel iets met Serious Request. In 2007 mocht hij - toen hij nog prins was - in Den Haag de dj's in het Glazen Huis opsluiten.

Weet Berends echt nog van niks? Vaak weten de betrokkenen het toch stilletjes al een dagje eerder?
Gisterochtend ging hij er nog vanuit dat hij een paar uur later in vertrouwen al zou horen aan welke gemeente de organisatie wordt toegewezen. De organiserende omroep kwam daar echter op terug. Ook de kandidaatsteden horen het pas vandaag.

Heeft Apeldoorn al achter de kaarten van de concurrentie kunnen kijken?
Nauwelijks. Ambtenaren hebben weddenschappen opgezet of Apeldoorn de organisatie krijgt, maar vanwege het gebrek aan informatie wordt zowel ja als nee ingevuld. Bij NPO 3FM houden ze sinds het verstrijken van de inschrijvingstermijn de kaken stevig op elkaar. Wie zich heeft aangemeld voor de organisatie vertelt de radiozender niet. Dat moet iedere gemeente zelf maar bekendmaken, als ze het nodig vindt. Details over het bidbook van de deelnemers worden al helemaal niet verstrekt. Hilversum en Apeldoorn traden er zelf mee naar buiten en kunnen elkaars kracht een beetje inschatten. Maar sinds bleek dat er nog een onbekende derde kandidaat is, durven ze amper nog de uitkomst te voorspellen.