Volledig scherm
© iStock/ThinkStock

'Snoeien in vakantie in lesuren voor hogere kwaliteit onderwijs'

,,We zouden meer dagen aan onderwijs moeten besteden, willen we de kwaliteit van het onderwijs in Nederland omhoog krijgen,” stelt bestuurder Wim Hoetmer van de Veluwse Onderwijsgroep in Apeldoorn. Onder deze koepel vallen vijftien basisscholen en zeven scholen voor voortgezet onderwijs in Apeldoorn, Epe, Twello, Brummen en Eerbeek.

„Iedereen heeft het altijd maar over de Pisa-Ranking, waarin het Nederlandse onderwijs niet bij de toplanden hoort. Ik vind dat we het behoorlijk goed doen, maar ik deel de zorg dat het beter moet en kan. Hoetmer pleit daarom voor halvering van het aantal vakantiedagen. Daardoor ontstaat er ruimte voor kortere werkdagen."

„Veel leraren ervaren een hoge werkdruk. De extra uren persoonlijk budget die docenten er vorig jaar via de cao bij kregen, werken averechts, want nu moet men hetzelfde werk doen in minder tijd. Om een kwaliteitsslag te maken in het onderwijs moet er in mijn ogen een nationaal plan opgesteld worden. Begin bij het goed opleiden van de goede mensen, zorg voor een marktconform salaris, investeer in blijvende scholing, stel eisen aan het beroep, ook aan die van schoolleiders en bestuurders. Daarbij moeten we ook taboes bespreken, zoals beperking van het aantal vakantiedagen.”

Hooien
„De vakantietijden in het Nederlands onderwijs stammen uit de eerste helft van de vorige eeuw, toen kinderen nog moesten helpen met hooien op het land”, zegt Hoetmer. „Het is een taboe om over kortere vakantietijden te praten, maar ik ga dat wel doen. En ik weet dat ik er de populariteitsprijs niet mee ga winnen.”

Wim Hoetmer wil zijn ideeën bespreken met andere bestuurders en zal ze daarom op de agenda zetten bij de VO-raad en de PO-raad. Vervolgens moeten de minister en staatssecretaris zich erover buigen en zal een eventuele loonstijging in een nieuwe onderwijs-coa geregeld moeten worden.