Volledig scherm
De Peperbus. Foto: Tom van Dijke

SP Zwolle wil foute verhuurmakelaars aan de schandpaal

ZWOLLE - Er moet een zwarte lijst komen van verhuurmakelaars in Zwolle die onterecht hoge bemiddelingskosten in rekening brengen. Dat stelt de plaatselijke SP na berichtgeving in deze krant.

Bedrijven die bemiddelen in huur en verhuur rekenen nog steeds bemiddelingskosten terwijl dat bij wet niet meer mag, meldde deze krant vorige week. Ze noemen het alleen anders maar feit is dat er nog steeds soms een maandhuur aan extra kosten wordt gevraagd aan potentiële huurders. De SP stelt voor een zwarte lijst aan te leggen van bedrijven die hiermee de fout ingaan, zodat huurders gewaarschuwd worden.

SP Raadslid Brammert Geerling: Makelaars worden steeds creatiever om potentiële huurders geld uit de zakken te kloppen. Feit is dat dit wettelijk niet mag. Huurcontracten gaan bijna altijd uit van een modelcontract waar alleen wat persoonlijke gegevens ingevuld hoeven worden. Administratiekosten mogen wanneer deze redelijk zijn, een maand huur is niet redelijk. Een huurcontract voor een woning van 800 euro kost even weinig tijd als een contract voor een woning van 500 euro, maar kost de huurder soms wel 300 euro meer."

De SP roept iedereen die hier mee te maken heeft op hun ervaringen te delen met de SP-fractie.