Volledig scherm
Jos Overmars uit Raalte doet mee aan Spitsfietsen. © Frans Paalman

Spitsfietsen Zwolle Kampen start met horten en stoten

ZWOLLE - Spitsfietsen, het overheidsproject van 105.000 euro dat werknemers in Zwolle en Kampen beloont als ze in de spits met de fiets naar hun bedrijf gaan, is als een wielrenner die in de eerste meters van de koers al tegen het asfalt smakt.

Hoewel er 1.523 mensen meedoen aan het initiatief, waarbij woon-werkkilometers geregistreerd worden en tot 300 euro per persoon te verdienen valt, staat de teller bij menigeen nog op nul. En dat terwijl er al wel weken gefietst wordt.

In de Google Play Store, waar de Spitsfietsen-app voor de mobiele telefoon kan worden gedownload, zijn de bijna dertig reacties uitsluitend negatief.

Ook bij Edwin Koster, voorzitter van de Zwolse Fietsersbond, is het enthousiasme behoorlijk afgenomen. "Opstartproblemen zouden verholpen moeten zijn voor zo'n project start. Het lijkt erop dat we nu pas met alle kinderziektes te maken krijgen."

Problemen
Volgens Beter Benutten-woordvoerder Annemarie van der Lee is er technisch het een en ander misgegaan. Zo waren er problemen met de verbinding en de manier waarop het saldo van deelnemers berekend werd. Alhoewel ze voor sommige fietsers niet zichtbaar zijn, staan de juiste gegevens wel in het systeem. Dit wordt achteraf alsnog bijgewerkt.

Dalfsenaar Gert-Jan Pool 'spitsfietst' sinds twee weken naar Zwolle, maar ook hij zit nog steeds met een lege digitale portemonnee. "Hij registreert geen enkele rit. Wel jammer, want het is een heel mooi concept." Op een mail aan de organisatie kreeg hij de reactie dat de problemen eind september verholpen zouden zijn. "Niet dus. Ik geef ze deze week nog de kans."

Het project Spitsfietsen werd een maand geleden op gang getrapt. Het maakt deel uit van Beter Benutten, een door de landelijke overheid gesteund initiatief dat ervoor moet zorgen dat de bereikbaarheid in drukke regio's verbetert. Beter Benutten Zwolle Kampen is een gezamenlijk initiatief van het regionaal bedrijfsleven, provincie Overijssel, gemeenten Zwolle en Kampen en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Live Voetbal

home logo Atlético MadridATL
EINDE
2-0
JuventusJUV
away logo
home logo FC Schalke 04S04
EINDE
2-3
Manchester CityMCI
away logo