Volledig scherm
Apeldoornse sportwethouder Nathan Stukker tijdens zijn interview op de AFAS-talkshow in 2014 © Archief

Sportraad Apeldoorn voelt zich gepasseerd

APELDOORN - De Verenigde Sportraad Apeldoorn voelt zich gepasseerd door de gemeente Apeldoorn. De belangenbehartiger is niet gekend in het verschuiven van 100.000 euro van breedtesportsubsidies naar een potje voor topsportevenementen. De Sportraad wil opheldering in een gesprek met sportwethouder Nathan Stukker.

Het bestuur van de Sportraad moest via deze krant vernemen dat het college van burgemeester en wethouders de subsidie voor de wereldbekerwedstrijd baanwielrennen financieren met het zogenaamde 'kunstgrasgeld'. Jaarlijks is er een budget beschikbaar voor aanleg van kunstgrasvelden en het verbeteren van sportaccommodaties, maar volgens de gemeente Apeldoorn zouden er dit jaar zo weinig aanvragen zijn dat er geld overblijft.

WK
Een bedrag van 100 tot 125.000 euro wordt nu aangewend om de komst van een wereldbekerwedstrijd baanwielrennen naar Omnisport mogelijk te maken. Daarmee 'kopen' Apeldoorn en Omnisport zo veel goodwill bij de mondiale wielerbond UCI, dat Omnisport direct dé grote kanshebber is voor de organisatie van het WK in 2018. ,,Ons probleem is dat we niet gekend zijn in de beslissing, terwijl we wekelijks met elkaar in overleg zijn'', vertelt Sportraadvoorzitter Henk Dijkgraaf. ,,Onze relatie is goed, dan is het niet netjes als we zulk nieuws via de krant moeten vernemen.'' Dijkgraaf heeft direct een gesprek aangevraagd met wethouder Stukker. Dat gesprek moet de kou uit de lucht halen. ,,Kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen, want hier zijn we niet blij mee.''

Begrip
Dijkgraaf zegt begrip op te kunnen brengen voor de keuze van b en w, maar vindt het niet zonder meer logisch. ,,Als er breedtesportgeld over is, dan zien we liever dat zo'n bedrag naar topsport gaat dan dat het in de algemene middelen van de gemeente terugvloeit. Maar er zijn natuurlijk ook tal van andere projecten mogelijk.''

Hij denkt daarbij onder meer aan atletiekvereniging AV'34, die bij de gemeente een subsidieaanvraag heeft ingediend voor een nieuwe kunststofatletiekbaan. De kosten van 1,6 miljoen zijn onmogelijk alleen door AV'34 op te brengen.

Volledig scherm
© ANP