Volledig scherm
archieffoto © Thinkstock

Sportraad kritisch op gemeente Apeldoorn

APELDOORN - Stop met ad hoc-besluiten en bepaal een duidelijke koers in wat de gemeente wil met sport(verenigingen) in Apeldoorn.

Die oproep doet de lokale sportraad aan de gemeente nu de voorjaarsnota op tafel ligt. Daarin beschrijft de gemeente de financiële stand van zaken en prioriteiten voor de komende jaren.

Tijdens een hoorzitting waarbij inwoners hun mening over de nota konden geven, sprak vice-voorzitter Jan Schuitema van de sportraad in. Hoewel hij blij is dat sport er nu wel in staat, is hij teleurgesteld over de inhoud. Zo erkent de gemeente wel dat er de komende jaren flink moet worden geïnvesteerd in de sportaccommodaties. Maar meer ook niet niet.

"Het biedt onvoldoende houvast dat de gemeente inziet dat de sportinfrastructuur niet alleen aan verenigingen kan worden overgelaten", zei Schuitema.

Ook de gemeente moet bijdragen. "Hoe gaan we om met de atletiekbaan in het Orderbos?", noemde hij als concreet voorbeeld. Die baan is dringend aan vervanging toe, maar de atletiekvereniging kan dat zelf nooit betalen. "Hoe gaan we inspelen op de problemen die bij verenigingen komen? Het is allemaal bekend in het stadhuis, maar in deze nota staat niets."

Fusies en samenwerkingen moeten zorgen dat verenigingen vitaal blijven. Bij dat proces is professionele begeleiding nodig.

Tijdens de grote bezuinigingsronden besloot de gemeente dat sport geen kerntaak meer is. Sindsdien moeten de verenigingen vooral zelf hun boontjes doppen.

De sportraad vindt het goed dat de clubs hun eigen broek ophouden. Schuitema:"Maar alles ligt nu bij de sportverenigingen, maar daar zijn zij nog niet op ingespeeld. Dat is een proces dat jaren duurt."