Volledig scherm
Nu er toch hoog water is, kan je er natuurlijk heerlijk mee in de ijssel rijden en spelen! 😀 © Manon kistemaker

Sportvisbond vreest massaslachting in IJssel

Het is een prachtig plaatje: de ondergelopen uiterwaarden van de IJssel. Maar vissen wacht komende dagen een massaslachting als de weilanden droogvallen waar ze nu nog kunnen zwemmen.

Sportvisserij Oost-Nederland, staat de komende dagen paraat om vissen te redden die dreigen te stikken. "In de winter lopen de uiterwaarden ook onder en ook dan sterft er vis", vertelt Ed Piek, directeur van de vereniging. "Maar nu in de zomer jagen veel meer vissen in de ondergelopen uiterwaarden op voedsel. Dat is er volop. Bovendien is de temperatuur hoger dan in de winter, waardoor er sneller minder zuurstof in het water is."

Het is natuur, weet Piek. "Vogels eten van dode vissen." Maar massaal en onnodig dode vis: dat gaat de liefhebbers aan het hart.

Piek roept het publiek op te melden wanneer langs de IJssel massaal vissen het loodje dreigen te leggen. Dat kan via de milieuklachtenlijn van de provincie 038-4252423 of via email meldpunt@overijssel.nl. Ook dode vissen worden opgeruimd door de vrijwilligers.

De zomerhulp voor vissen in nood kan de vrijwilligers een nat pak bezorgen. Op tal van plaatsen zijn geulen gegraven langs de IJssel om de rivier de ruimte te geven. "We moeten ter plekke de situatie bekijken, hoe en waar de stroming is. De meesten weten wel waar ze moeten zijn, maar sommige geulen zijn nog maar net gegraven."