Volledig scherm
© ANP

‘Stabiel’ McGregor toch financieel in de problemen

ZWOLLE - We zijn schuldenvrij, verkondigde McGregor dit voorjaar. Nu blijkt het modehuis met 1.200 medewerkers af te stevenen op een faillissement.

De modewereld reageerde gisteravond totaal verrast op het nieuws dat de McGregor Fashion Group uitstel van betaling heeft aangevraagd en verkregen. Het bedrijf achter de ‘kakkersmerken’ McGregor, Gaastra en de winkelformule Adam heeft 140 eigen winkels en 200 shop-in-shops. Die blijven vooralsnog open. 

De bewindvoerders onderzoeken alle opties voor het bedrijf, ‘inclusief een verkoop als geheel of in delen’. Na wat turbulente jaren leek het voorheen beursgenoteerde McGregor net weer in rustiger vaarwater beland.

Schulden afgelost
In december maakte het bekend zijn torenhoge schulden te hebben afgelost. „Door de stabiele basis kan ik het stokje nu makkelijk overdragen”, zei topman Jeroen Schothorst in een afscheidsinterview met zakenblad Quote, vlak voor hij in april opstapte.

Schothorst richtte het bedrijf in 1993 op met vriend Ben Kolff en zakenman Victor Muller (de baas van sportwagenfabrikant Spyker en voormalig topman van Saab). Om sneller te kunnen groeien, brachten ze McGregor in 1999 naar de beurs. Vervolgens namen ze een belang in pakkenwinkel SuitSupply en lijfden ze zeiljassenmerk Gaastra in.

Miljardair
Een paar jaar later investeert miljardair Marcel Boekhoorn in het bedrijf en kunnen ze de beurs de rug toekeren. Banken staan in de rij om de uitbreidingsplannen van de ondernemers te financieren. Tot de crisis uitbreekt en de kledingbranche keihard treft. Het met schulden overladen bedrijf was de afgelopen jaren vooral bezig zijn leningen terug te betalen.

De nieuwe topman Armin Broger begon echter met een schone lei, beweerde Schothorst. Nog geen twee maanden later blijkt er niet eens genoeg geld in kas om de rekeningen te betalen.

Vakbonden
De vakbonden zeggen overvallen te zijn door het nieuws. Met de bewering ‘alles onder controle’ heeft het bedrijf de wereld zand in de ogen gestrooid, zegt retaildeskundige Paul Moers. „Dat was totale bullshit. Geen enkele bestuursvoorzitter zegt: ik treed af want het is een klotezooi. Denk aan de voormalige topman van Miss Etam, John van der Ent, die bij zijn aftreden verkondigde dat hij de winkels in fantastische omstandigheden achterliet. Even later was Miss Etam failliet.”

Weinig geïnvesteerd
Moers stelt dat het modehuis de afgelopen jaren te weinig in zijn merken heeft geïnvesteerd. De lamswollen truien en polo’s van McGregor zijn volgens hem ‘oubollig’ geworden. „Vroeger was de doelgroep tussen de 35 en 45, nu eerder 45 tot 60. Zonder aanwas van onderop red je het niet.” Het bedrijf zelf wilde gisteren niet reageren op het nieuws.