Volledig scherm
Het voormalige GGD-gebouw aan de Zeven Alleetjes. Foto Tom van Dijke

Stadkamer Zwolle lost schuld in met winst

ZWOLLE - De misstappen van de opgeheven Muzerie worden door opvolger De Stadkamer, verzamelnaam voor de bibliotheek en het cultuur- en educatiecentrum in Zwolle, betaald met zuurverdiende winst. Het gaat om een bedrag van 223.000 euro, ontstaan door onder meer belastingtechnische fouten.

Oud-medewerkers spraken in de Stentor van een financiële chaos en een gebrek aan transparantie. Ook wethouder Jan Brink erkende dat er geen boekenonderzoek heeft plaatsgevonden voorafgaand aan de samensmelting.

Verhalen
Uit onderzoek van onderzoeksbureau Integis bleek al dat de schuld niet te verhalen valt op de voormalige bestuurders en toezichthouders van de Muzerie. "Voor het oplossen van het resterende tekort hebben de wethouder en de Stadkamer daarom een voorstel aan de gemeenteraad gedaan, waarbij het tekort ten laste wordt gebracht van het onderdeel Cultuureducatie", legt woordvoerster Tjitske Plakké van de Stadkamer uit. "De jaarrekening 2015 van de Stadkamer heeft voldoende ruimte om het hele tekort op te vangen. Met name de fondsen voor Amateurkunst en Wijken zijn in het opstartjaar beperkt benut en ook ons personeel was niet volledig op sterkte. Daardoor ontstaat er ruimte om het tekort op te vangen."

Meevallers
Het resultaat van de jaarrekening 2015 Stadkamer is een bedrag van 236.000 euro, een optelsom van incidentele meevallers, die nu gebruikt moeten worden om een schuld mee af te betalen. "We hadden het uiteraard liever anders gezien maar het is een gegeven", aldus Plakké.

De jaarrekening 2014 Muzerie en de jaarrekening 2015 Stadkamer moeten nog officieel door de Raad van Toezicht van de Stadkamer worden vastgesteld. In principe kan de Raad van Toezicht dus nog besluiten om de nu voorliggende jaarrekeningen niet vast te stellen. Plakké schat die kans echter klein in. "De Raad van Toezicht heeft de concepten al besproken, maar de accountantsverklaringen waren op dat moment echter nog niet beschikbaar. De formele vaststelling van de jaarrekeningen is pas mogelijk als die verklaringen er ook zijn."