Volledig scherm
© Kevin Hagens

Stadsakkers Apeldoorn komt met Food & Fun Festival

APELDOORN - Bij de Stadsakkers wordt zaterdag het Food & Fun Festival Levenslustig gehouden. ,,Het is hét moment om met ons kennis te maken'', zegt Angelique van de Pol.

Aan de noordkant van Apeldoorn, tegen snelweg A50 aan ligt de Stadsakkers. Een plek waar allerlei groente en fruit biologisch wordt gekweekt. Drie jaar geleden kreeg het project onder impulsen van voormalig-wethouder Eppo Gutteling vorm. Aan de Dommeweg 5b wordt inmiddels bijna vier hectare door Stadsakkers in gebruik genomen. De bedoeling is om te termijn te groeien naar zes hectare.

Grillen
Veel van de oogst gaat naar de Voedselbank en dan met name komkommers en tomaten. Deze groenten groeien in de kas en zijn niet aan de grillen van het weer onderhevig. ,,Door het koude voorjaar en het gebrek aan zon in de afgelopen week is er momenteel niet veel oogstrijp.'' Wie nu de frambozen bekijkt wordt niet vrolijk. ,,Zodra de zon zich weer een paar dagen laat zien gaat het meteen weer hard. Dan hebben we veel mensen nodig.'' Vandaar ook Levenslust. Niet alleen om te laten zien wat er allemaal groeit en bloeit op de Stadsakkers, maar ook om vrijwilligers te werven.

Levenslustig duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Om 10.00, 11.15 en 13.30 uur start een rondleiding over de akkers. Tussen 12.00 en 15.00 uur zijn er verschillende workshops, zo kunnen liefhebbers hun eigen pesto maken. Om 11.10 uur geeft kok Gerwin Sanders van Twenty2 een kookdemonstratie. Om 14.45 uur volgt een kookdemo van de eigenaren van de Pastafiets. Er is twee keer een roofvogelshow en er zijn boomzaagdemonstraties. Voor kinderen is er een springkussen en ze kunnen zich laten schminken.