Volledig scherm
Beelden uit de video, waarin te zien is dat de bus langs de rug van wachtende reizigers schuurt.

Stadsbussen sleuren studenten mee op Zwols busstation

ZWOLLE – Op videobeelden die de Stentor vandaag publiceert is te zien hoe vertrekkende stadsbussen van Syntus bij het treinstation in Zwolle letterlijk tegen de ruggen van reizigers schuren. “Je wordt overreden of je wordt niet overreden”, zo vat Cibap-student Noëlle Hamoen de dagelijkse situatie samen.

Als ouders zouden weten in welk gedrang hun kind elke ochtend plaatsneemt tussen de 20 ton zware bussen, zouden ze waarschijnlijk geen oog dichtdoen. Ochtend na ochtend wriemelen de bussen zich tussen honderden wachtende studenten door, die geen centimeter willen wijken van de voorste plekken voor de volgende bus. Daarbij schampen de stadsbussen tassen en ellebogen van de wachtende reizigers.

Bus-jungle
De studente is inmiddels gewend om te overleven in de bus-jungle. “Het gebeurt zo vaak dat mensen met hun tas vast blijven haken aan de ramen van de bussen of dat soort dingen. Het ziet er wel grappig uit, maar het is niet leuk als je zelf wordt meegesleurd. In het begin vond ik het eng, maar nu loop ik gewoon dwars over de busbaan heen.”

Betere communicatie
Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland, zegt na het zien van de video: “De studenten staan op een heel gevaarlijke plaats, maar gelukkig dat de bussen er stapvoets langs rijden”. Volgens Stomphorst is er een snelle en goedkope oplossing mogelijk door met borden ‘Wacht hier’ aan te geven dat reizigers achter de paaltjes bij het stationsgebouw moeten wachten op hun bus. Daar is voldoende veilige ruimte voorhanden. “Het gaat allemaal om communicatie. Een soortgelijke oplossing werkt in Eindhoven en Amersfoort ook prima. De reizigers weten gewoon niet waar ze moeten staan. Er is hier een wereld te winnen”.

Cibap
De schoolleiding van Cibap probeert in hun roostering zoveel mogelijk rekening te houden met het mijden van de spits, maar ziet verder geen rol voor zichzelf weggelegd in deze problematiek. “Wij weten wel dat het er druk is, maar het gaat niet alleen om Cibap-studenten”, zegt woordvoerder Krista van den Berg. Ze is wel van plan om dit onderwerp in het volgende jaarlijkse overleg met alle Zwolse scholen in te brengen.
Overigens vindt Van den Berg dat de busreizigers ook hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en dus niet moeten gaan staan op plekken die gevaarlijk zijn. Daar sluit Edwin Nijland, buschauffeur en een van de pleinwachten van vervoerder Syntus, zich bij aan. “Op een station in Japan staan 500 mensen allemaal netjes achter elkaar. Hier heb je 50 mensen en het wordt al een rotzooitje.” Een oplossing moet volgens hem van de kant van de gemeente Zwolle komen: “De gemeente wil niet meer betalen. Daardoor hebben we deze situatie. Anders zouden we ’s morgens meer mannen hier hebben lopen.”

Nieuw busstation
Zowel gemeente als busbedrijf Syntus laten weten dat ze ‘het maximale hebben gedaan onder de huidige omstandigheden’. Het wachten is simpelweg op het nieuwe bus-emplacement aan de achterzijde van het station. Tot die tijd moeten zowel chauffeurs als wachtenden even goed opletten, laat de gemeente weten. “En ondertussen hopen dat er geen ongeluk gebeurt inderdaad”, zegt Melanie Snijders namens Syntus.

Scholieren verdringen zich elke morgen in Zwolle om bij de stopplaats van hun bus te staan. Daardoor ontstaat een gevaarlijke situatie, waarbij bussen zich moeizaam door de mensenmassa ploegen. Meer informatie: http://www.destentor.nl/1.6008995