Volledig scherm
De moderne wijkboerderij De Stadshoeve in Stadshagen komt er, maar door een overschreden aanbestedingsbedrag wel later dan gepland. © Digisketch

Stadshoeve vertraagd door te hoog aanbestedingsbedrag

ZWOLLE - De Stadshoeve komt er, maar wel iets later dan de bedoeling was. De moderne wijkboerderij in de Zwolse wijk Stadshagen had in oktober van dit jaar geopend moeten worden, na garantstelling voor de kosten door de gemeente Zwolle. Nu blijkt echter dat het aanbestedingsbedrag fors is overschreden en dat dit doel moet worden bijgesteld.

De wijk koos in september vorig jaar voor een 'medium versie' van het wijkgebouw, die gefaseerd wordt gebouwd en uiteindelijk moet bestaan uit een dierenweide, stallen, educatieve ruimtes, speel- en ontdektuinen en een theehuis.

Onderzoek

"Eén van de oorzaken dat het bedrag bij de drie aannemers die wij hebben uitgenodigd hoger uitvalt, is het aantrekken van de bouwmarkt", legt stichting De Stadshoeve uit. "Wat ook opvalt is bovendien dat er een fors verschil zit in de bedragen tussen die partijen. De gemeente heeft nu een onafhankelijk onderzoeksbureau ingeschakeld die gaat onderzoeken hoe de bouwplannen zijn opgebouwd en hoe de aannemers zich hebben ingeschreven. Daarnaast is er een onderzoek gestart om op andere manieren financiering voor het project te vinden."

De gemeente had in eerste instantie 4,5 ton beschikbaar gesteld voor de bouw. Na de mislukte crowdfundingsactie heeft de gemeente toegezegd om ook de benodigde 100.000 euro aan te vullen, indien dit nodig is. "De gemeenteraad geeft aan dat we nog nooit zo dicht bij de realisatie van Park de Stadshoeve zijn geweest", aldus de stichting.

Wijk

"Na de onderzoeksfase moet duidelijk worden op welke wijze we de behoeftes van de wijkbewoners gaan realiseren", laat de stichting weten. "Geld ophalen uit de wijk is nu geen optie, we hebben met de crowdfundingsactie duidelijk het signaal gekregen dat de wijk daar nu nog niet klaar voor is. De bewoners uit Stadshagen willen eerst wat zien gebeuren. Wij hopen dat de wijkbewoners daarna wel willen investeren in een bijdrage, in welke vorm dan ook. Het is een park van en voor de wijk."

De stichting benadrukt het belangrijk te vinden om te onderzoeken waardoor het bedrag zoveel hoger uitgevallen is dan gedacht. "We willen zo snel mogelijk een oplossing vinden. We hebben een sterk team van vrijwilligers en gaan er voor dat dit lukt. Wat de beste oplossing is, moet binnenkort duidelijk worden. We zitten nu nog in de onderzoeksfase."