Volledig scherm
Foto: Frans Paalman

Stadsvilla's Zwolle krijgen andere invulling

ZWOLLE - Het is een mooi, wervend doek dat je vanaf de Stadsgracht aan de overkant tussen het groen aan de kant van de Eekwal ziet, met als prikkelende tekst: 'Hier komen de mooiste stadsvilla's van Zwolle'. Bedoeld voor potentiële kopers die zich een huis van 1.2 miljoen euro in hartje Zwolle aan het water kunnen veroorloven.

Maar serieuze kopers hebben zich sinds de bouwvergunning in april 2010 werd afgegeven, niet gemeld bij makelaar Marcel van Vilsteren, die de villa's in portefeuille heeft: "In Zwolle blijkt nog geen markt te zijn voor dergelijke grote, luxe stadsvilla's. Wellicht is een andere invulling nodig."

Die komt er volgens Marc Broekhuijsen. Hij is commercieel manager en projectontwikkelaar van Nijhuis Bouw. Explorius, de projectontwikkelaar die de grond voor de beoogde stadsvilla's aankocht, is daarvan een zusteronderneming.

Nieuw ontwerp
De betrokken architect, Rob Moritz van 19 Het Atelier, vindt het jammer dat het oorspronkelijke ontwerp de prullenbak in kan, maar zegt: "Zo gaat dat tegenwoordig in onze branche eenmaal. We zijn dus bezig met een nieuw ontwerp, met een opzet voor meerdere appartementen in plaats van enkele stadsvilla's."

Broekhuijsen: "Voor vijftigplus appartementen is in Zwolle een bredere markt, kijk naar de goedlopende verkoop van dergelijke woningen op het voormalige terrein van het oude Weezenlanden Ziekenhuis."

Hij verwacht dat een eerste schets van de vernieuwde 'Eekwalplannen' rond 5 september zal wordt gepresenteerd aan de gemeente. "Daarover zijn al oriënterende gesprekken gevoerd met gemeente en andere betrokken partijen. Wij willen graag na de presentatie het vervolgtraject in, ook qua vergunningaanvragen."

Volledig scherm
Foto: Google Streetview