Volledig scherm
Ronald Westerhuis (links) bij het kunstwerk Liquid dat nu nog plat ligt bij zijn werkplaats. Op Lowlands wordt het overeind gezet. Foto Frans Paalman

Stalen 'gatenkaas' blikvanger op Lowlands

ZWOLLE - Een twaalf meter hoog kunstwerk gaat vandaag op transport van Zwolle naar Biddinghuizen. Het sculptuur van de Zwolse kunstenaar Ronald Westerhuis moet volgende week een blikvanger worden op het driedaagse popfestival Lowlands.

'Niet te missen, een ideaal afspreekpunt', zegt de organisatie op haar website.

Liquid heet het negenduizend kilo wegende gevaarte, dat oogt als een stuk gatenkaas. Het is opgetrokken uit staal en roestvrij staal. In twaalf ronde uitsparingen worden lichtelementen geplaatst, die straks in een bepaald ritme aan- en uitgaan, en die de illusie wekken van luchtbellen die uiteen spatten. "Lowlands is natuurlijk een kakofonie van kleuren en geluid", zegt Westerhuis. "Hiermee proberen wij een rustpunt op het terrein te creëren."

Al eerder maakte de Zwolse kunstenaar een werk speciaal voor Lowlands. De organisatie van het muziekfestival nodigt jaarlijks meerdere kunstenaars uit om het terrein aan te kleden. "Op die manier willen ze de jeugd meer in aanraking brengen met kunst in de openbare ruimte", zegt Westerhuis. Dit jaar benaderde hij Lowlands zelf met zijn voorstel voor Liquid. "Binnen een week waren we rond." In de werkplaats in Zwolle werden de platen golvend staal aangeleverd door een gespecialiseerd bedrijf. Vervolgens werden die aan elkaar gelast met blinkend roestvrij staal. Ook de uitsparingen waarin verlichting wordt aangebracht, zijn bekleed met roestvrij staal. "Voor mij was het de eerste keer dat ik met een combinatie van staal en roestvrij staal werkte", zegt Westerhuis. "En wat mij betreft is het voor herhaling vatbaar."

Vanochtend vertrekt het gevaarte vanaf de werkplaats van Westerhuis aan de Willemsvaart in Zwolle. Aan het einde van de dag moet 'Liquid' fier overeind staan op het festivalterrein. "Uiteraard stevig verankerd, want 9000 kilo wil je niet op je hoofd krijgen."