Volledig scherm
Foto: ANP Bewerking: Charlotte Jansen

Stap vanaf 2017 in en uit op station Zwolle Stadshagen

ZWOLLE - Het Kamperlijntje, het spoor tussen Zwolle en Kampen, wordt uitgebreid met een nieuw station: station Zwolle Stadshagen. Het station komt ter hoogte van de Belvédèrelaan. Dat meldt de gemeente Zwolle. 

Er was al langere tijd sprake van de bouw van een extra station, maar dat werd altijd uitgesteld. "Nu is het echt 100% zeker", aldus een woordvoerder van de gemeente Zwolle. 

Station Zwolle Stadshagen krijgt onder het spoor een tunnel. Volgens de gemeente blijft de wijk zo goed bereikbaar voor ander verkeer.

Elektrische treinen
Tussen Zwolle en Kampen gaan elektrische treinen rijden. Deze treinen zijn stiller en beter voor het milieu en goedkoper. Voor deze treinen moeten het spoor zelf ook worden veranderd. De wissels, bielzen en het spoorgrind wordt vervangen. Dit zal wel iets veranderen aan het uitzicht van omwonende, want elektrische treinen hebben bovenleidingen nodig. Tussen Kampen en Zwolle worden daarvoor 200 masten de grond in geslagen. 

Harder
De trein tussen Kampen en Zwolle gaat harder rijden, zodat de extra stop in Stadshagen niet ten koste gaat van de tijd. De snelheid gaat van 100 kilometer per uur naar 140 kilometer per uur. 

Meer veranderingen
Het station moet in december 2017 klaar zijn voor gebruik. Tot die tijd verandert er meer aan het Kamperlijntje. In Kampen worden stations verbreed en wordt een zogeheten spoorplein aangelegd.

Station Kampen diende eerder als rangeerterrein en daarvoor waren extra sporen nodig. Omdat daar al een tijd geen gebruik meer van wordt gemaakt worden ook de overbodige sporen verwijderd.

Bussen in de zomer
De werkzaamheden die nodig zijn voor die nieuwe station duren heel 2017. In de eerste helft van het jaar wordt er verbouwd en in de tweede helft van het jaar zullen er testritten worden gereden. Tussen 5 juni en 28 augustus 2017 rijden er bussen tussen de twee stations. 
 

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
19:45
VVV-VenloVVV
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
19:45
NAC BredaNAC
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
18:30
FC TwenteTWE
away logo
home logo VitesseVIT
20:45
sc HeerenveenHEE
away logo