Volledig scherm
© Thinkstock

Starters in Zwolle en Apeldoorn moeilijk aan de bak

ZWOLLE - Afgestudeerden die in Zwolle of Apeldoorn hun eerste baan zoeken, kunnen te maken krijgen met flinke concurrentie. Het aantal vacatures specifiek gericht op starters is daar namelijk relatief laag.

In Zwolle is slechts één op de 142 vacatures gericht op starters en in Apeldoorn één per 91 vacatures. Deventer doet het een stuk beter, daar is een op 59 vacatures ook voor pas afgestudeerden. Dit blijkt uit een analyse van vacaturedatabank Adzuna.

De organisatie analyseerde 180 duizend vacatures. Daarvan bleken er zo'n 3.000 specifiek gericht op net-afgestudeerden. De organisatie heeft vervolgens het aantal vacatures voor die starters vergeleken met het totale aantal vacatures in een gemeente.

Groot aanbod
Volgens de analyse van Adzuna is in Nederland gemiddeld 1 op de 61 vacatures uitdrukkelijk voor mensen die onlangs afstudeerden. Gekeken naar het relatieve aantal vacatures voor die starters ten opzichte van alle vacatures, valt onder andere Delft op.

In deze gemeente is 1 op de 31 vacatures gericht op deze groep. Ook in Groningen (1 op de 38 vacatures), Gouda (1 op de 41), Leiden (1 op de 52) en Amsterdam (1 op de 53) is het aanbod voor starters relatief groot. Onderaan de lijst staat Ede: uit de analyse van Adzuna blijkt dat slechts 1 op de 386 vacatures geschikt is voor die groep.

LocalFocus heeft het aantal vacatures voor afgestudeerden en het percentage dat vacatures voor afgestudeerden vormt ten opzichte van alle vacatures op een rij gezet. De cijfers zijn uitgesplitst naar 30 grootste gemeenten + de twaalf provincies. Hoe zit het met de baankansen voor starters in jouw regio?