Volledig scherm
De in- en uitcheckpoortjes die geplaatst zjin © Frans Paalman

Station Zwolle sluit de poorten

ZWOLLE - Aan de achterkant staan ze al een tijdje, maar NS gaat nu ook de voorkant van het station hermetisch afsluiten met toegangspoortjes. De poortjes worden momenteel geplaatst en volgens een medewerker ter plekke komen ze op een drietal plekken: de meeste tussen snackbar Smullers en het hoofdgebouw, een paar aan de kant van het busstation en enkele tussen de bewaakte fietsenstalling en spoor 12 (richting Kampen). De eerste weken blijven de poortjes ongebruikt.

Daarna, zo hebben NS en gemeente afgesproken, gaan ze 'gefaseerd' dicht. Wie een OV-chipkaart heeft - ook al staat er geen saldo op - en de reizigerstunnel alleen gebruikt om van de ene naar de andere kant van het station te komen, kan dat gratis doen. Verder worden er passantenpasjes afgegeven aan een flink aantal omwonenden.

Doorstroming
Voor de ondernemers op het Stationsplein zal de afsluiting flinke gevolgen hebben. Eerder gaven ze al aan het allemaal maar lastig en omslachtig te vinden. Ze zijn immers alleen nog bereikbaar voor klanten met een geldig vervoersbewijs. Liever hadden ze gezien dat de poortjes vlak voor de tunnel zouden komen, maar dat is volgens NS in verband met een goede doorstroming niet mogelijk. Bij snackbar Smullers zijn ze heel stellig. "Dit is niet goed voor de business. Dit gaat ons klanten kosten", klinkt het unisono uit de monden van de vier werknemers.

Veiliger
Het geluid bij de naastgelegen AH to go is wat genuanceerder. "Het is een mix van voor en tegenargumenten", aldus de bedrijfsleider. "Ja, we zijn wat moeilijker bereikbaar, maar aan de andere kant is het wel veiliger. Wij hebben er geen probleem mee."

Ingang
Voor de Hema-shop betekent de afsluiting van het station dat er keuzes gemaakt moeten worden. Óf de ingang bij het perron dicht of die aan de stadskant. De bedrijfsleider wil er niet veel over kwijt, maar laat wel vallen dat de Hema hoogstwaarschijnlijk kiest voor het eerste.