Volledig scherm
© Wegener/Ab Hakeboom

Steeds meer mannen slachtoffer van afpersen na webcamseks

APELDOORN - Het aantal slachtoffers van seksafpersers neemt fors toe. De impact op hen is groot, sommigen maken uit schaamte zelfs een einde aan hun leven. Duizenden Nederlanders waren vorig jaar slachtoffer van sextortion, ofwel afpersing met naaktbeelden door criminelen. Het aantal slachtoffers groeit explosief.

"Daarover maken we ons grote zorgen, vooral omdat de impact groot is", zegt directeur Arda Gerkens van HelpWanted, het landelijke meldpunt van online seksueel misbruik. "Er zijn voorbeelden van mannen die uit pure wanhoop en schaamte een einde aan hun leven maken."

Sextortion is een relatief nieuw fenomeen waarbij criminelen zich op internet voordoen als vrouw en mannen tot webcamseks verleiden. Vervolgens worden slachtoffers voor vaak duizenden euro's afgeperst. Betalen ze niet, dan worden de naaktbeelden op internet gezet. In 2015 kreeg HelpWanted 1.552 meldingen van seksueel misbruik op internet. In bijna de helft van de gevallen (721) ging het om sextortion, een samentrekking van de Engelse woorden 'sex' en 'extortion', wat afpersing betekent. Meldingen
In 2014 kwamen er 427 meldingen van sextortion binnen. Gerkens: "Het werkelijke aantal slachtoffers is veel hoger. Vaak durven mannen uit schaamte geen melding te doen." Cyber-expert Roeland van Zeijst van de Landelijke Recherche bevestigt dat sextortion wereldwijd een enorme vlucht heeft genomen. "Ons onderzoek naar een sextortion-zaak in Schotland, waarbij een 17-jarige jongen zelfmoord pleegde, leidde naar de Filippijnen. Daar arresteerden we 58 verdachten die zich via chatrooms voordeden als vrouw." In Nederland zijn er volgens Van Zeijst nog weinig aangiften van sextortion bekend, omdat de slachtoffers zich vaak schamen en geen aangifte durven te doen. "Maar ze zijn er helaas wel, dat weten we uit Interpol-onderzoek." Rush
​Het overgrote deel van de slachtoffers is man, zij kunnen de verleiding van een mooie vrouw waarmee ze denken te chatten niet weerstaan, zegt Gerkens. "Wij horen vaak van mannen dat ze al het gevoel hadden dat het niet pluis was, maar er tóch zijn ingetrapt. Dat komt door de korte termijn rush die opwinding bij mannen teweeg brengt. Ze zijn dan niet meer in staat helder na te denken en voor dat ze er erg in hebben zijn ze uit de kleren."