Volledig scherm
De gestolen YPR zoals die vorig jaar langs de A28 werd aangetroffen. © Eddy Bossenbroek

Stelen pantservoertuig ‘schreeuw om aandacht’

HAVELTE/ ZWOLLE - Een door Srebrenica getraumatiseerde oorlogsveteraan wilde een daad stellen. Dus sloop hij het kazerneterrein in Havelte op, kroop in een YPR-pantservoertuig en reed ermee de A28 op.

Hij strandde net na Zwolle toen er rook uit de wagen kwam. Donderdag hoorde hij een celstraf van twintig dagen tegen zich eisen.

Militaire voertuig
Het moet een bijzonder gezicht zijn geweest in de vroege ochtend van 24 juni 2014: een pantservoertuig rijdend over de vluchtstrook van de A28. De diefstal van het militaire voertuig leidde tot Kamervragen. Want hoe was het mogelijk dat een volgens de marechaussee onklaar gemaakt pantservoertuig toch helemaal tot bij ’t Harde belandde?

De 54-jarige veteraan Robert D. deed in de Zwolse rechtbank uit de doeken hoe hij het voertuig stal. Hij knipte drie prikkeldraden door, kroop een YPR-pantservoertuig in en wachtte tot het licht was. Hij reed tot aan het hek en mocht gewoon doorrijden. ,,Ik wilde een daad stellen. Dit moest’’, zei hij. Wat hij van plan was? Hij wilde naar de Nederlandse Veteranendag in Den Haag die dag. ,,En dan eindigen in de Hofvijver. Aandacht vragen.’’