Volledig scherm
Eén van de deelnemers aan de Sterkste Man van Nederland op het Rodetorenplein in Zwolle. Foto Frans Paalman

Sterke mannen trekken trucks in Zwolle

ZWOLLE - Het Rodetorenplein in Zwolle was zaterdag het decor van de finale om de titel SterksteMan van Nederland. Twaalf bomen van kerels gingen de strijd aan, waaronder de roze reus Niels Gordijn.

Breedgeschouderd, boos kijkend, zonnebankbruin, ringbaartje, blote armen vol tatoeages, spiegelbril op kaalgeschoren hoofd, iets te strak V-hals shirtje van Gorilla Wear met (te) korte mouwtjes en hier en daar een piercing. Dat is ongeveer het signalement van de meeste kerels tussen het 1500-koppige publiek op de tribunes rond de kleine arena.

GVR
Edoch: uiterlijke schijn bedriegt, want een aselecte steekproef leert dat de meeste van hen bijna net zo aardig zijn als de vriendelijke reus uit Vroomshoop, Jarno Hams. Hams werd zevenmaal Sterkste Man van Nederland, maar is inmiddels veertigplusser en doet het wat rustiger aan. Hij zit in het organisatiecomité. Hij legt kort voor twee uur uit dat er wordt begonnen met het tillen van boomstammen. Daarna volgt het onvermijdelijke vrachtwagentrekken. "De favorieten? Alex Moonen, kampioen van 2014 en Jitse Kramer, kampioen in 2013 en 2015 en…"

Uitzending
Beelden van de Sterkste Man van Nederland worden uitgezonden op RTL 7, op de laatste twee zaterdagen in september.

Erfenis van Gerard du Prie
Gerard du Prie werd in 1979 de eerste Sterkste Man van Nederland. Een kunstje dat hij in 1983 herhaalde. Du Prie was daarnaast tweevoudig wereldkampioen powerliften, werd achtste bij de competitie Sterkste Man van de Wereld en werd vanwege de uitzendingen van die wedstrijden een bekende Nederlander die opdook in goed bekeken spelletjesshows.

Du Prie was destijds een markante persoonlijkheid, met zijn lange krullen, hangsnor, kolossale schouders en stevige ronde buik. Jarno Hams: "Maar toen hadden we slechts twee Nederlandse zenders en twee Duitse zenders," zegt Jarno Hams, zelf zevenvoudig winnaar. "Tegenwoordig zijn het er zestig."

Aanstaande maandag leest u een uitgebreid verslag in de krant en kunt u het volledige bericht in de e-paper lezen.