Volledig scherm
Ferdy Damman en Raymond van Olphen (Bullet-Ray) voor een paar werken een van beiden. Foto: Sander Lindenburg

Stones en Typhoon als trots van Zwolse popfotografen in expositie

ZWOLLE - Oordopjes in, achteraf niet eens weten welke drie nummers gespeeld zijn, en dan toch thuiskomen met wereldfoto's van de allergrootste popartiesten. Zie daar de werkwijze van Raymond van Olphen en Ferdy Damman. Popfotografen uit Zwolle én overburen. Tot 26 september zijn in de Diezerstraat in hun woonplaats de topwerken uit hun collecties te zien. The Stones spelen er samen met Typhoon.

De expositie, die te zien is in de Statenzaal naast de oude bibliotheek, heeft als titel '3 songs, no flash' meegekregen en staat voor de beperkingen die popfotografen opgelegd krijgen. De eerste drie songs mogen ze fotograferen en geen flitslicht gebruiken. Daarna is het weer afgelopen. Raymon en Ferdy, die in de afgelopen jaren eigenlijk elk denkbare popartiest voor hun lens hebben gekregen, accepteren de beperking zonder mopperen: "Artiesten zijn niet vervelend. Het gaat er meer om hoe je je als fotograaf gedraagt richting de artiest. Eigenlijk moet je zorgen dat je op de achtergrond blijft. Een soort fly on the wall. En dan komt het wel goed", zegt Raymond van Olphen, oftewel Bullet-Ray, zijn eigen artiestennaam.

Mooie beperking
"Soms is drie songs wel wat weinig, omdat een concert pas na die eerste drie nummers echt lekker los komt. Dus dan zou je het beste beeld eigenlijk pas later kunnen schieten, maar aan de andere kant het is ook een mooie beperking om het gewoon te doen in die drie nummers. Dat is de uitdaging", vult Ferdy Damman aan. Raymond; "Soms'is het nog wel erger. Dat je vanaf 'front of house', dus vanaf 40 meter afstand moet schieten. En dan maakt elke fotograaf bijna hetzelfde plaatje. Ik zie het niet als een beperking, want je kunt sneller werken en het afleveren gaat sneller, want meestal moet je op een bepaalde tijd de foto's online hebben staan."

Overburen
Het tweetal is bij toeval in de popfotografie gerold. Op de vraag of Zwolle een rijke voedingsbodem is voor deze vorm van fotografie antwoordt Raymond: "Nou ja, het rare was dat we nog niet wisten van elkaar wie we waren, maar we wonen schuin tegenover elkaar. Ik sta op een gegeven moment voor het podium bij Lowlands en daar zag ik ineens Ferdi staan. Ik dacht: Die ken ik ergens van.... Hij sprak me aan en hé, bleken we buren te zijn. En nu gaan we ook met elkaar op vakantie. En samen naar festivals. "

Volgens de mannen hoef je niet van de muziek te houden waar je foto's van maakt. Raymond: "Nee, in principe niet. Het inspireert mij wel meer inspireert om er nog meer voor te gaan. Maar ik heb nooit dat ik denk 'O, jammer, dit concert heb ik geen goede foto's van gemaakt, waar ik niet achter sta'. Ferdy: "Ik hoor de muziek wel, ik hoor wat er gebeurt, maar je mij achteraf vraagt welke nummers hebben ze gespeeld? weet ik het soms niet eens".

Rolling Stones
Raymond is trots op zijn foto van de Rolling Stones: "Het is een foto waar ik heel erg blij mee ben, omdat ik van kinds af aan al Stones-fan ben. Het is ook niet zo voor de hand liggend dat je de Stones voor je lens krijgt. En al helemaal niet dat ze er allemaal op staan. Bij het Stones-concert waar ik deze foto heb gemaakt, waren maar 10 fotografen toegelaten en daar zat ik gelukkig bij en daar kwam dit uit. Een foto inclusief bassist!" En Ferdi: "Deze expositie is voor mij een hoogtepunt. Ik heb wel eens vaker geëxposeerd, maar niet eerder in deze omvang en met zoveel foto's op zo'n mooie locatie. Er hangen nu zo'n vijftig werken van mij. Dat is maar een kleine greep uit mijn hele oeuvre. Het is ook ontzettend moeilijk om uiteindelijk keuzes te maken: Van die vind ik wel mooi, maar toch maar niet. Anders zouden we er nog gerust een paar honderd bij kunnen hangen."

De expositie van de Nederlandse top van concertfotografie is te bezoeken van 17 juni t/m 25 september 2016 en elke donderdag t/m zaterdag geopend tussen 12.30 en 17.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Statenzaal (Diezerstraat 80, Zwolle)

Raymond van Olphen en Ferdy Damman, popfotografen uit Zwolle. Tot 26 september 2016 zijn in de Diezerstraat in hun woonplaats de topwerken uit hun collecties te zien. Lees het hele verhaal: http://www.destentor.nl/1.6117058