Volledig scherm

Stormloop op subsidie voor woningisolatie in Apeldoorn

APELDOORN - Er is zoveel interesse in de subsidie voor woningisolatie in Apeldoorn dat het aanvragen hiervan niet meer mogelijk is.

Dat meldt de gemeente Apeldoorn.

Vanaf 14 juli konden er aanvragen worden ingediend, dit jaar voor het eerst ook digitaal. "Het liep storm: in de eerste week waren er al 200 aanvragen binnen. Na drie weken is het subsidieplafond bereikt en worden nieuwe aanvragen niet meer in behandeling genomen", aldus de gemeente.

Het gaat om een regeling van de provincie Gelderland, die aanvankelijk al was afgeschaft, maar nieuw leven werd ingeblazen na een motie vanuit Provinciale Staten. Gemeenten die hun burgers van het provinciale geld willen laten profiteren, moeten nu wel co-financieren. Daardoor nemen niet alle gemeentes deel.

Wie de subsidie aanvraagt, krijgt maximaal eenderde van de kosten vergoed voor vloer, dak-, gevel- en spouwmuurisolatie en het vervangen van bestaand glas door HR++ glas. Als dat het maximum van vijfhonderd euro is, betalen de gemeente en de provincie daarvan beide de helft.

Wethouder Mark Sandmann is blij met de grote belangstelling: "Dit betekent dat Apeldoorn goed aan het isoleren is en dat er een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan het werken naar een energieneutrale stad."

De gemeente Apeldoorn en provincie Gelderland hebben dit jaar 100.000 euro beschikbaar gesteld. Daarmee is er sinds 2013 al ongeveer 1,1 miljoen euro aan subsidie verstrekt.

Volgens de gemeente is zonder subsidie isoleren eveneens financieel aantrekkelijk. "De meeste investeringen zijn binnen vijf jaar terug te verdienen, waarna de woningisolatie geld blijft besparen. Op de website van Milieu Centraal staat meer informatie over de type maatregelen, terugverdientijden en manieren van financieren", aldus Apeldoorn.