Volledig scherm
Gemeente en Geldersch Landschap & Kasteelen inspecteren het Stortgat Orderbos. © Rob Voss

Stortplaats ontdekt op grens Kroondomein bij Apeldoorn

APELDOORN - Op de grens van het Orderbos, het Willemsbos en het Kroondomein blijkt nog een stortplaats te liggen. De gemeente Apeldoorn heeft geen enkele informatie over deze oude stortplaats, Wat er illegaal onder de grond is gestopt moet nog blijken.  

Apeldoorn kent een groot aantal voormalige stortplaatsen, waarvan een aantal nog steeds een bron van zorg is. Daar werden in het verleden soms honderdduizenden tonnen afval gestort, waaronder zwaar giftige stoffen. Een aantal van die plekken ligt in het stedelijk gebied, zoals de oude stort onder het Kanaalpark bij de Maten. Andere liggen middenin de natuur. De gemeentelijke registratie bevat 67 locaties waarvan het vermoeden bestaat dat ze ooit dienden als stortplaats. Het stortgat waarop de gemeente nu is geattendeerd staat niet op die lijst.

De plek doet sterk denken aan aan het Gat van Zevenhuizen bij de Julianatoren aan de Amersfoortseweg. De firma Johan Zevenhuizen groef dat vanaf 1955 af. Later werd het volgestort met afval, hoewel dat volgens de verleende vergunning expliciet verboden was.

De gemeente wil dat de Omgevingsdienst Veluwe IJssel (OVIJ) informatie laat verzamelen en wil weten welk nader onderzoek nodig is.

Volledig scherm
Ontstaan van het Gat van Zevenhuizen, waar het Stortgat Orderbos veel aan doet denken. © CODA Archief

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
19:45
VVV-VenloVVV
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
19:45
NAC BredaNAC
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
18:30
FC TwenteTWE
away logo
home logo VitesseVIT
20:45
sc HeerenveenHEE
away logo