Volledig scherm
Harriët Janmaat in de Diezerstraat. Ze ergert zich groen en geel aan de colporteurs. Foto Frans Paalman

Straatverkoop in Zwolle vooralsnog niet aan banden

ZWOLLE - Straatverkoop in de Zwolse binnenstad wordt vooralsnog niet aan banden gelegd.

KlachtenOndanks klachten van bezoekers uit de binnenstad, onlangs in deze krant te lezen, denkt het college van Burgemeester en Wethouders dat er een balans is tussen 'de verlevendiging die de aanwezigheid van colporteurs geeft' en het feit dat winkelend publiek soms 'geen zin heeft of niet de juiste formulering kan vinden om 'nee' te zeggen', aldus wethouder René de Heer. "Colportage komt steeds vaker voor", zei De Heer vanavond in antwoorden op vragen van de ChristenUnie. "Ook in uw eigen buurt wordt u vaker gestoord tijdens het avondeten door straatverkopers die u energiecontracten willen verkopen. Ook dan lukt het om 'nee' te zeggen."

ChristenUnie
De ChristenUnie wilde van het college weten of ze in gesprek met de Vereniging Direct Dialogue Donateurwervers Nederland, CityCentrum en eventueel winkelend publiek tot een oplossing te komen. "We willen eerst bij collega-gemeenten informeren hoe zij met deze problematiek omgaan en de eventuele oplossingen voorleggen in een gesprek met zowel de belangenvereniging van de donateurwervers als het CityCentrum", zegde De Heer toe.

de Stentor
"En stadsbezoekers?" vroeg ChristenUnie-voorzitter Gerdien Rots. "De dame die in de Stentor aan het woord kwam had een aantal ideeën. Misschien is het goed haar hier wel bij te betrekken?" Dat vond De Heer onnodig. "Uiteindelijk zijn we als college verantwoordelijk voor de uitwerking van het beleid, maar we hebben het artikel ook gelezen en zullen die meenemen in het gesprek met de belangenorganisaties."

Janmaat
Harriët Janmaat vertelde vorige week in deze krant dat ze de gemeente had gevraagd de straatverkoop en de verstrekking van vergunningen daarvoor aan banden te leggen. Ook deed ze de suggestie om met stickers te gaan werken die colporteurs duidelijk zouden moeten maken dat de dragers niet gediend zijn van hun verkooppraatjes. Die ideeën worden dus niet een op een overgenomen maar gaan deel uitmaken van het gesprek dat De Heer de gemeenteraad vanavond toezegde.