Volledig scherm
Straatverkopers begrijpen de irritatie bij winkelend publiek wel als ze met veel verkopers op één locatie staan. Foto Frans Paalman

Straatverkopers in Zwolle pleiten voor 'bloklocaties'

ZWOLLE - Straatverkopers die in Zwolle regelmatig hun waren aan de man brengen, begrijpen de irritatie bij winkelend publiek en ondernemers wel. Ze pleiten voor zogenaamde 'bloklocaties'.

Tom en Rosanne staan zaterdag NRC-kranten uit te delen met het oog op nieuwe abonnees. Tegenover ze staat een team van het Oranjefonds en ertussenin een Heilsoldaat met collectebus. Gezamenlijk vormen ze bijna een menselijke blokkade.

Ze kunnen zich eigenlijk wel vinden in het voorstel van ondernemersclub CityCentrum Zwolle om regels op te stellen rondom de straatverkoop, nu de irritaties bij winkelend publiek en binnenstadondernemers oplopen.

Reserveren
"Bloklocaties", tipt Tom. "In Leeuwarden en Groningen werken ze daar ook mee", vult Rosanne aan. "Een straatverkopersbedrijf kan dan twee weken van tevoren online aangeven op welke locatie ze welke waren aan de man willen brengen. Als er dan al een verkopersteam die locatie heeft gereserveerd, moet het bedrijf óf een andere locatie óf een andere dag kiezen. En wij hoeven ter plekke niet in discussie met andere verkoopteams als wij als eerste gereserveerd hebben."

Oplossing
Straatverkopers blij, winkelend publiek blij? "Ja", zegt Rosanne. "Je kunt de laatste tijd in Zwolle echt merken dat mensen minder vriendelijk tegen ons zijn. Ik begrijp de irritatie wel. Zo'n bloklocatie zou echt een oplossing kunnen zijn."