Volledig scherm
Foto: Frans Paalman

Stränd Zwolle houdt stug stand ondanks wisselvallig weer

ZWOLLE - Met je tenen in het zand, midden in de stad. Elke zichzelf respecterende stad heeft een stadsstrand, Zwolle deze zomer ook. Hoe loopt het eigenlijk? Gooitske Zijlstra, een van de initiatiefnemers, geeft antwoord.

1 Staat er op warme dagen een file naar Stränd?
„Nou, de file is uitgebleven. Ondanks het weer en de vakantieperiode, was het een leuke pilot. Als je dit gaat doen, heb je vooraf geen idee hoeveel mensen je kunt verwachten. We kregen alleen maar leuke reacties. Het weer was wisselvalig, daar hebben we geen invloed op. Komend weekend schijnt de zon en hopen we te knallen.”

2 Wie liggen er op een handdoekje?
,,Dat is ook zoiets. Ik ken een stadsstrand in verschillende, andere steden en dacht te weten wie er op af zou komen. Het was echter heel gevarieerd. Ouders met kinderen, die lekker komen zitten, ouderen, die wilden weten wat er aan de overkant van hun woning te doen was en studenten uit de flat achter Stränd.”

3 Werd de mogelijkheid om een verfrissende duik te nemen gemist?
„Er zijn geen mensen die het gevraagd hebben. Wij bevelen het niet aan. Een stadsstrand draait om de gezelligheid en de sfeer. Het is vaak geen plek waar je kunt zwemmen.”

4 Wie heeft het zand voor Stränd betaald?
„We hebben een klein bedrag gekregen van Fonds Initiatiefrijk Zwolle, zodat we een container en toiletten konden huren. Een grote lading zand konden we goedkoper inkopen en we kregen spullen van Rob Teitsma, organisator van festivals, om de boel aan te kleden. Uitzendburo Djobs heeft Stränd ondersteund met studenten die bij ons de wacht hielden. Het is een gezamenlijk project en wordt breed gedragen. Toen we in juli met dit idee naar buiten kwamen, hadden we binnen twee weken 1400 likes op Facebook.”

5 Betekent dat ook volgend jaar een Stränd wordt gehouden?
„Dat idee hebben wij wel, het gevoel is goed. We wilden het deze zomer vijf weekenden proberen. We hebben volgend weekend nog en gaan daarna evalueren met de gemeente. We hebben laten zien dat dit een plek is met potentie. Je kunt een zitzak huren, maar er ook met je eigen koelbox gaan zitten.” Vrijdag wordt er vanaf 16.00 uur een frisbee workshop gehouden op het stadsstrand en van 17.00 tot 19.00 uur is Repair Café Stadshagen aanwezig. Zaterdag is er weer een pop up-gym en zondag een dj. Ook kun je op een Stränd-foto met de Peperbus op de achtergrond.