Volledig scherm
Huize Vrijland, in het buitengebied van Wenum Wiesel, krijgt geen statushouders. © Cees Baars

Streep door huisvesting statushouders in Huize Vrijland

WENUM WIESEL - De tijdelijke huisvesting van statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) in Huize Vrijland gaat niet door. Voor eigenaar Spade Regen is het project financieel niet haalbaar.

Spade Regen heeft zich volgens de gemeente Apeldoorn 'uit de naad gewerkt' om de opvang van statushouders in het buitengebied van Wenum Wiesel mogelijk te maken, maar uiteindelijk bleek het plan financieel te riskant.

Spade Regen zou per bewoner een financiële vergoeding krijgen van het Rijk, maar die inkomsten blijken nu te laag om de sterk gedateerde panden van Huize Vrijland aan de Elburgerweg te kunnen opknappen.

Tegen het plan-Vrijland was vanaf het allereerste begin veel weerstand. Vele direct omwonenden, maar ook bewoners van woonwagenkamp De Haere en inwoners van Wenum Wiesel zagen de komst van de statushouders niet zitten.

Statushouders zijn asielzoekers die al in het bezit zijn van een verblijfsvergunning en daarom recht hebben op eigen woonruimte. Huisvesting in Vrijland was daarom altijd tijdelijk bedoeld, in afwachting van permanente woonruimte.