Volledig scherm
© Thinkstock

'Stropdasdaklozen' redden zich in de Veluwse bossen

APELDOORN - Ze overleven in het bos na in problemen te zijn geraakt door de crisis. Deze 'stropdasdaklozen' redden zich steeds beter.

De overheid heeft geen zicht op hoeveel 'stropdasdaklozen' tijdens de crisis zijn uitgeweken naar de Veluwse bossen. Ook is er nog geen beleid om hen te helpen. Wel lijkt het erop dat deze mensen, die door financiële problemen dakloos zijn geraakt, zich steeds beter weten te redden.

Dat meldt het Apeldoornse college van burgemeester en wethouders. De lokale VVD-fractie had opheldering gevraagd over de opvang van dak- en thuislozen.

Vorig jaar kwam de problematiek al onder de aandacht door de voorbeelden van een 36-jarige man die door het bos zwierf en een 22-jarige jongeman die noodgedwongen was uitgeweken naar een tentje in het bos.

Het aantal mensen dat 'op straat' leeft, wisselt constant, heeft opvangorganisatie DTZ Menorah de gemeente Apeldoorn later weten. Alleen al in de gemeente Apeldoorn gaat het om vijftien tot dertig mensen, schat Menorah. Een deel van hen trekt de bossen in. Hoeveel daklozen in de Veluwse bossen verblijven, is niet bekend.

Volgens de gemeente Apeldoorn kiezen ze voor het bos omdat ze vanwege het aantal verslaafden niet willen slapen in een opvangvoorziening als Omnizorg.

De gemeente zegt aan te nemen dat deze mensen dakloos zijn geworden als gevolg van de economische recessie van de afgelopen jaren. Andere daklozen, stelt de gemeente, overleven veelal in leegstaande panden of op andere 'vergeten plekken'.

Zorgaanbieders hebben de gemeente laten weten dat de stropdasdaklozen zich steeds beter weten te redden. Ze lijken zelfstandig hun weg te vinden naar hulpverleners en de hulpverlening op haar beurt lijkt steeds beter ingesteld te raken op hulp aan deze doelgroep.

De probleemgroep leeft overigens niet permanent 'op straat'. Vaak vallen de daklozen tijdelijk terug op vrienden of familie, meldt de gemeente Apeldoorn.

Beleid om slachtoffers van de crisis te helpen, blijkt nog steeds 'in ontwikkeling'. Een van de aandachtspunten daarbij is het voorkomen van huisuitzettingen.

Bijkomstig probleem is dat er een tekort is aan betaalbare huurwoningen. Daardoor stokt de doorstroom vanuit de Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen. Samen met de gemeenten Deventer, Zwolle en Almelo heeft Apeldoorn onderzoek hiernaar laten uitvoeren. Het rapport hierover wordt nog deze maand verwacht.