Volledig scherm
Foto Tom van Dijke

Studenten Viaa Zwolle moeten volle treinen mijden

ZWOLLE – Hogeschool Viaa in Zwolle is van plan om als eerste hogeschool in Zwolle studenten later te laten starten om de drukte in de treinen te verminderen. De studenten beginnen om 9 uur in plaats van half 9. Als de pilot, die waarschijnlijk start in september, succesvol blijkt, wordt het mogelijk uitgerold naar andere scholen.

De pilot is onderdeel van het programma ‘Beter benutten spoor’, een samenwerkingsverband tussen de gemeente en de hbo- en mbo-scholen in Zwolle.

Stap voor stap
Deze samenwerking kiest met Hogeschool Viaa voor een kleine school om het experiment uit te voeren. “We willen stap voor stap kijken hoe de pilot bevalt. De lijntjes zijn korter bij Viaa dan een organisatie als Windesheim. Het was zo geregeld”, legt Cees Dijkhuizen, gemeente Zwolle, uit.

Vroeger naar school betekent overigens niet dat de studenten later thuis zijn. Viaa gaat kijken naar een oplossing om de pilot binnen de bestaande lestijden te realiseren. “Wellicht gaan we de lesuren anders indelen, of het pauzemoment inkorten”, vertelt Bert-Jan Jonker van Viaa.

“Het vertrek van studenten is gespreid omdat studenten vaak op hetzelfde moment starten, maar in hun vertrek zit verloop, daar ligt dus niet het probleem”, vertelt Jonker. 

‘Beter benutten spoor’
Het samenwerkingsverband tussen het Deltion College, Landstede, Cibap, Groene Welle, de Katholieke Pabo, VIAA, Windesheim en de gemeente streeft naar oplossingen voor de drukke spits. Cibap heeft plannen voor een regioklas. Deze klas bestaat uit studenten uit de regio Emmen en Enschede. De trajecten Emmen-Zwolle en Enschede-Zwolle behoren tot de drukste trajecten in de regio.

Het Deltion College heeft voor een aantal opleidingen in 2014 de aanvangstijd van de lessen een half uur vervoegd naar 8.00 uur. Ook heeft het Deltion College e-learningmethodes ingevoerd. Studenten kunnen vanuit huis de lessen volgen. Het effect op de spits is tweeledig: het draagt bij aan het afvlakken van de piek rond 08.30 uur en het vermindert voor studenten het reizen.