Volledig scherm
Jet Bussemaker. © ANP

Subsidie aan project Hart voor Homo's in Apeldoorn direct gestopt

APELDOORN – De subsidie voor het in opspraak geraakte christelijke project Hart van Homo's dat Apeldoorn als thuisbasis heeft, is gestopt. Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) zwicht hiermee voor forse druk uit de Tweede Kamer.

Onder meer de regeringspartijen VVD en PvdA hadden eerder deze maand geëist dat de PvdA-minister onmiddellijk een einde zou maken aan de ondersteuning. Hart van Homo's zou een verkeerde boodschap uitdragen, namelijk dat je wel homoseksuele gevoelens mag hebben, maar er eigenlijk niets mee mag doen.

Wietske Kruyswijk, projectleider Hart van Homo's, schreef onlangs op de website van het project, dat dit niet het geval is. "Homoseksuele jongeren die bij ons aankloppen voor steun en hulp, mogen er zeker van zijn dat er geen voorwaarden verbonden zijn aan het ontvangen van deze steun en hulp. Simpel gezegd: jongeren die bij ons aankloppen en, nu of later, wel openstaan voor een relatie zijn óók welkom. We hebben hart voor homo's, ongeacht hun visie op geloof en homoseksualiteit. Hart van Homo's is gestart omdat we denken beter aan te kunnen sluiten bij alle homoseksuele jongeren afkomstig uit reformatorische en evangelisch hoek."

Bussemaker was aanvankelijk niet van plan de steun in te trekken. Zij zei dat de subsidie terecht is verleend en dat de overheid die niet zomaar kan intrekken omdat de Tweede Kamer dat wil. De organisatie achter het project zou zelfs bezwaar kunnen maken.

Maar onder anderen PvdA-Kamerlid Keklik Yücel hamerde op intrekking: "Dit is een heel principieel besluit. Dit is geen geldkwestie. Gaan wij een organisatie subsidiëren die emancipatie tegenwerkt? Dat is de kwestie."

Bussemaker schortte in feite de subsidie op voor het samenwerkingsverband LCC+ , dat bestaat uit organisaties die zich inzetten voor onder meer homo-emancipatie in christelijke gemeenschappen. Daarvan zit de organisatie Weerbaar in Seksualiteit (WiS) - gevestigd in Apeldoorn - achter Hart van Homo's . De minister wil LCC+ uitnodigen zo snel mogelijk een aangepaste subsidieaanvraag in te dienen zonder het deel voor WiS.