Volledig scherm
Zelfgemaakte baklava, zoete broodjes, noten, kaas, dadels en vlees. Bij de Turkse supermarkt Özen verkoopt medewerker Hussein Oman (32) de komende tijd veel typische Suikerfeest-lekkernijen. © Frans Paalman

Suikerfeest: banket, broodjes en baklava bij supermarkt Özen in Zwolle

ZWOLLE - De zoete broodjes van Turkse supermarkt Özen gaan de komende tijd letterlijk zo over de toonbank: vandaag en morgen start voor velen het Suikerfeest, het einde van een maand vasten. Medewerker Hussein Oman (32) kan niet wachten tot zijn dienst erop zit.

Drie jaar geleden stonden de klanten al om zes uur 's ochtends voor de deur, maar dinsdagochtend is het nog rustig in de Turkse supermarkt Özen. Voor velen is het Suikerfeest begonnen, maar omdat het dit jaar tegen de zomervakantie aan valt, kiezen ook veel Zwolse moslims ervoor om op vakantie te gaan en het Suikerfeest te vieren in hun vaderland.

De rust in de grootgrutter aan de Thomas à Kempisstraat heeft echter ook voordelen: medewerker Hussein Oman kan dinsdag zijn ochtend achter de hapjesvitrine ontspannen beginnen. De eerste klanten die hij 's ochtends in de winkel heeft ontvangen, kwamen net na hun ochtendgebed een zoet broodje bij hem kopen. "En dan is het de kunst om je maaltijden weer rustig op te bouwen. Vooral nootjes, pijnboompitten, honing en olijven doen het goed als ontbijt na de ramadan."

Waar superfood-hypes als chiazaad, gojibessen en tarwegras het koopgedrag van de gemiddelde consument beïnvloeden, ziet Oman vooral traditie terug aan de kassa van de Turkse buurtsuper. "Trends op hapjesgebied zijn er niet, het Suikerfeest is één en al traditie en daar horen gewoon bepaalde producten bij. Zelfgemaakte baklava, zoete broodjes, noten, kaas, dadels, vlees. Elk jaar hetzelfde en juist daarom zo lekker."